Μπορεί οι βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες να χαρακτηρίζονται «βάλσαμο» για τις καλλιέργειες μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, οι παραγωγοί όμως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η ανομβρία.

Ελαιοπαραγωγοί τόσο από την περιοχή του Πηλίου όσο και από τον Αλμυρό και τον Πτελεό καθημερινά «βασανίζονται» από το άγχος και την ανησυχία για τις επιπτώσεις. Φέτος πάντως εξαιτίας της ξηρασίας η ελαιοπαραγωγή ήταν μειωμένη., ενώ και σε αρκετές περιπτώσεις ο καρπός δεν ήταν ο αναμενόμενος.

«Θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν οι ελαιώνες. Εχουν υποστεί υδατική καταπόνηση» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στις περιοχές που δεν αρδεύονται το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου. «Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή παραγωγή δυστυχώς αναμένεται μειωμένη, αρκετές δεκάδες ελαιόδενδρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθουν σε πλήρη παραγωγή ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο παρατείνεται η ανομβρία», προβλέπει ο πρώην πρόεδρος.

Ο κ. Διανελλάκης εκτιμά πως θα πρέπει η πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη της το πρόβλημα της ανομβρίας, το οποίο φέτος προκάλεσε επιπτώσεις σε αρκετές καλλιέργειες, όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και την υπόλοιπη επικράτεια.

«Πρέπει να διαμορφωθεί μία συνολική πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αποζημίωση από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ως προς αυτό ο κ. Διανελλάκης.

Θίγει επίσης την «αδικία» που υφίσταται η ελαιοκομία συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα που εισπράττει από την ΚΑΠ τα λιγότερα χρήματα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και αποζημιώνεται μόλις κατά το 1/4 των εισφορών παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

«Δεν είναι δυνατόν ο ΕΛΓΑ να μην προνοήσει για την καταβολή αποζημιώσεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κανονισμός είναι απαρχαιωμένος. Πρέπει να αλλάξει και να συμπεριληφθούν οι προτάσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι, ώστε να προστατευθούν όλα τα αγροτικά προϊόντα δίχως εξαίρεση», καταλήγει ο ίδιος.

Bάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)