Στη σύσταση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων από το 2025 προχωρά η ΑΑΔΕ στο οποίο θα καταγραφούν αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους περισσότεροι από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς και άλλες πληροφορίες όπως εάν είναι μισθωμένα , δωρεάν παραχωρημένα τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Παράλληλα θα υπάρχει πλήρης και ακριβή εικόνα για τις κλειστές κατοικίες και ποιες μπορούν να πέσουν στην αγορά ώστε να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα αλλά και για τους ιδιοκτήτες που βάζουν ενοικιαστήριο και δικαιούνται την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

Όπως ανέφερε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς είναι τα κλειστά ακίνητα κάτι που θα αλλάξει το 2025, όταν και θα αναπτυχθεί το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο».

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού “περιουσιολογίου” που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία θα “περάσουν”, χωρίς να πρέπει οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία . Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι ορθά η αν υπάρχουν λάθη η αποκλίσεις που χρειάζονται διορθώσεις

– Τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από το αρχείο του Taxisnet, που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις Ε2.

– Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα.

– Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές και τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Με τη δημιουργία του Μητρώου ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις τόσο για ακίνητα που εκμισθώνονται όσο και για τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και κατ’ επέκταση δηλώνονται από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Μητρώο θα διαλειτουργεί και με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μη χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

Επίσης με τη σύνδεση του Μητρώου με το Εθνικό Κτηματολόγιο η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί και να εντοπίζει όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

vradini.gr