Μηνύματα καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου έστειλαν από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

«Συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε αρχικά ο κ. Σούκρι και ανέφερε ότι συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των κοινών περιφερειακών προβλημάτων. Ακόμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε στα χέρια μας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής», είπε στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας.

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν κανενός είδους διεθνή συμφωνία», είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης». Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι «η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το "μνημόνιο" του 2019», και πρόσθεσε:

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του "μνημονίου" που την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε σαφώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

euro2day.gr