Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.

«Μόλις εγκαινιάσαμε τον τέταρτο γύρο στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πραγματοποιήσαμε επίσης εποικοδομητικές συζητήσεις για το γενικότερο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων», σημείωσε ο κ. Δένδιας κατά τις δηλώσεις του.

Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας «με βέβαιη προοπτική»

Όπως είπε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς, «απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι στρατηγικές σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους με βέβαιη προοπτική».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, στέρεη βάση των διμερών σχέσεων είναι είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

«Η ανοδική δυναμική των στρατηγική διμερών μας σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συμφωνίες των χωρών μας», συνέχισε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως η υπογραφή τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες αγωνιστήκαμε δίπλα δίπλα στις μεγάλες ιστορικές προκλήσεις, συνέχισε για να υπογραμμίσει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε τον Νίκο Δένδια «φίλε» και ανέφερε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, «και αυτό αντικατοπτρίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνει σε αυτή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

naftemporiki.gr