Μόνο αμελητέο δεν θα είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλει η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική, καθώς τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα και το αποτέλεσμα που θα καταγραφεί θα αποτελέσουν τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων ενόψει του δεύτερου γύρου, που μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν βέβαιος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ρητή εντολή να βγει και από το λεξιλόγιο των στελεχών του η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον νέο εκλογικό νόμο και ο κομματικός και κυβερνητικός μηχανισμός να δώσει τη μάχη της πρώτης Κυριακής σαν να είναι η τελική.
Το μείζον για τη Νέα Δημοκρατία είναι το ποσοστό που θα «γράψει» την πρώτη Κυριακή να είναι τέτοιο που θα μεταδίδει την αίσθηση πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Η διαφορά με το δεύτερο κόμμα –εφόσον η Ν.Δ. είναι πρώτη– δεν είναι το σημαντικότερο διακύβευμα για την κυβέρνηση, όσο το ποσοστό αυτό καθ’ αυτό που θα πάρει το κόμμα.
Για παράδειγμα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσαν ένα αποτέλεσμα της τάξεως του 34% για τη Ν.Δ. και του 29% για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά ένα αποτέλεσμα 30% για τη Ν.Δ. και 24% για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το μείζον για την κυβέρνηση είναι να είναι πιο κοντά σε ένα ποσοστό αυτοδυναμίας πριν από τη δεύτερη κάλπη», εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Το υψηλό ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα είναι αυτό που θα δημιουργήσει το πολιτικό υπόστρωμα για τη δεύτερη αναμέτρηση και θα προκαλέσει τις ανάλογες δυναμικές.
Μάλιστα στο Μαξίμου εκτιμούν πως εάν η πρώτη κάλπη βγάλει ένα θετικό αποτέλεσμα που δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία, τότε θα δημιουργηθούν τρία νέα δεδομένα στον ενδιάμεσο χρόνο των δύο αναμετρήσεων: πρώτον, το κυβερνών κόμμα θα αυξήσει σημαντικά και πολύ γρήγορα τη συσπείρωσή του, δεύτερον θα υπάρξει ροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα όσων επιθυμούν σταθερότητα και όχι περιπέτειες και τρίτον ο ΣΥΡΙΖΑ, μη έχοντας εκ νέου την πιθανότητα νίκης στις δεύτερες εκλογές, θα αποσυσπειρωθεί.
Το σκηνικό όπως περιγράφηκε παραπάνω θα είναι τελείως διαφορετικό στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κινηθεί την πρώτη Κυριακή πέριξ του 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πιο κάτω. Τότε το σκηνικό που θα διαμορφωθεί ενόψει της δεύτερης κάλπης θα είναι τελείως διαφορετικό, αφού η πίεση θα μεταφερθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η πιθανότητα της αυτοδυναμίας θα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Αντίθετα στην αντιπολίτευση θα υπάρξει η αίσθηση πως είτε μέσω συνεργασιών είτε αυτόνομα θα μπορεί να ζητήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα «πολιτική αλλαγή» και να έρθει το τέλος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τέλος, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης έχει μάλλον υπαρξιακό χαρακτήρα για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Eνα ποσοστό άνω του 12% θα του δώσει το δικαίωμα να αισθανθεί πως όχι απλά ανέβασε τα ποσοστά του, αλλά καθιερώνεται ανάμεσα στους δύο μεγάλους ως ρυθμιστής. Με ένα ποσοστό χαμηλότερο, όμως, μπορεί ενόψει δεύτερου γύρου το ΠΑΣΟΚ να συμπιεστεί περαιτέρω, καθώς η επιλογή του θα κριθεί από τους ψηφοφόρους ως χαμένη ψήφος υπό το βάρος του πολωμένου δικομματισμού.
Σταύρος Παπαντωνίου Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ