Σύνθετο παραμένει το πολιτικό σκηνικό παρότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά πρώτη, η κατάσταση όμως στην αντιπολίτευση δημιουργεί μια εικόνα θολή, υπό την έννοια της απουσίας επαρκούς αντιπολιτευτικού λόγου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λόγω εσωκομματικών αναταράξεων.
Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με τελευταία αυτή της MRB (για το OPEN), όπου η ΝΔ διατηρεί την πρώτη θέση στο 28%, λαμβάνοντας ωστόσο μηνύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας, που τήν αναγκάζουν να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, εστιάζοντας σε μέτρα με κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η διεύρυνση των κριτηρίων του ΣΠΙΤΙ μου 2, το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο, αλλά και αναδεικνύοντας την εθνική ατζέντα, καθώς επενδύει στην θωράκιση της χώρας, όπως χθες με την ανακοίνωση για την απόκτηση και 4ης φρεγάτας «Belharra».
Παράλληλα, ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αναδεικνύει η δημοσκόπηση είναι η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πάνω από το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, ενώ μόνο το 30,1% τα κρίνει θετικά. Μάλιστα, το ποσοστό αυτών που τα θεωρούν «πολύ θετικά» δεν ξεπερνά το 3%.
Αυτή η αρνητική εικόνα συνδέεται άμεσα με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος, με το 84,9% των ερωτηθέντων να το αναφέρει ως το σημαντικότερο πρόβλημα.
Ακολουθεί το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά (76,6%), τα τρόφιμα (74,2%) και τα ιατρικά έξοδα (37,5%). Αυτά τα προβλήματα ασκούν πίεση στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιδράσει με πιο στοχευμένα και άμεσα μέτρα για να ανακουφίσει τους πολίτες.
Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ
Στο πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος, καταγράφοντας ποσοστό 15% στην αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων.
Το κόμμα φαίνεται να ανασυντάσσεται και να προσελκύει ψηφοφόρους που απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις της, με το ποσοστό του να πέφτει στο 9%.
Οι εσωκομματικές διαμάχες και οι αβεβαιότητες γύρω από την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη επιτείνουν την κρίση του κόμματος.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 63,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές διαφωνεί με την απομάκρυνση του Κασσελάκη, ενώ ένα 32,4% συμφωνεί.
Οι εσωτερικές διαμάχες δημιουργούν επιπλέον αστάθεια, κάτι που έχει οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση της εκλογικής του βάσης.
Αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό δίνει στην κυβέρνηση μια πρόσκαιρη «ανάσα» με τα κυβερνητικά στελέχη να παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις, εστιάζοντας ωστόσο στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επανακάμπτει, η κεντροαριστερά δείχνει σημάδια ανασύνταξης και συνεπώς η ΝΔ μελετά τις κινήσεις της για να μην χάσει έδαφος απέναντι σε αυτή τη δυναμική.
Έτσι, η στρατηγική της στοχεύει στη διατήρηση της στήριξης του κεντροδεξιού ακροατηρίου, ενώ παράλληλα προχωρά σε παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, προκειμένου να διατηρήσει την ηγετική της θέση.
vradini.gr