Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του είναι να μην αφήσουν ούτε μια μέρα χαμένη προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα περισσότερα από τα πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να έρθουν στη Βουλή, ενώ δεν είναι τυχαία η επιλογή των δύο υπουργείων που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, το Υποδομών και Μεταφορών και ακολούθως το Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή τελούν ο κρατικός μηχανισμός και τα αρμόδια υπουργεία με αφορμή τον παρατεταμένο καύσωνα και τους κινδύνους που αυτός εγκυμονεί (π.χ. αντοχές των δικτύων ηλεκτρισμού), αλλά και τον κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες από τις καταστροφές κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία και το μόνο πράγμα που δεν θέλει ο πρωθυπουργός είναι στην αφετηρία της νέας τετραετίας να επαναληφθούν ίδια λάθη.
«Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και τα περισσότερα κόμματα συμμερίζονται, πλέον, τη διαπίστωση ότι ‘’η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει Ευρώπη σε όλα’’. Και γι’ αυτό έχει ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην αγορά εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην ασφάλεια, ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει των νέων προκλήσεων, όπως είναι η βιογενετική ή η τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Προσδιόρισε μάλιστα κάποιες από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο «να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο τη χώρα μας στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας» και σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Ανάμεσά τους, η γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο νέος Δικαστικός Χάρτης με ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και ψηφιοποίηση διαδικασιών, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, τα σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς και η εθνική στρατηγική για την στήριξη των νέων, της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων.
«Μεγαλειώδη κωλοτούμπα»
Στο μεταξύ, με αφορμή την επικείμενη έλευση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, στο Μέγαρο Μαξίμου στηλιτεύουν την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι η Ελληνική Λύση δεν προτίθεται να στηρίξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία της «παράνομης» κυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, «μετά το ΠΑΣΟΚ που έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει, είδαμε χθες ότι η Ελληνική Λύση που υποτίθεται ότι κόπτεται για τον πανταχού ελληνισμό, κάνοντας μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα, δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, με πρόσχημα υποχωρήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία». Ενώ η ίδια ακριβώς ρύθμιση είχε ψηφιστεί το 2021 από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, σημειώνουν, «θα ανέμενε κανείς ότι τα κόμματα θα τηρήσουν την ίδια στάση δείχνοντας μια στοιχειώδη συνέπεια. Όμως το μεν ΠΑΣΟΚ, είδαμε να μην έχει απαντήσει ακόμη προβάλλοντας διάφορες ακατάληπτες δικαιολογίες, ενώ η Ελληνική Λύση, αναζητά πρόσχημα για να μην ψηφίσει».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο πραγματικός λόγος που γίνεται είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αφού στην Ευρώπη πήρε μόλις 0,9% στην Αμερική 0,36%, στην Ασία 1,68% και στην Αυστραλία 0,81%. Αυτά και μόνο αυτά μετράει ο κ. Βελόπουλος και αναζητούσε κάποιο πρόσχημα για να αλλάξει στάση. Τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες».
Στα εκλογικά αποτελέσματα των Ελλήνων του εξωτερικού, λένε στην κυβέρνηση, «πρέπει να αναζητηθεί και ο δισταγμός του ΠΑΣΟΚ, αφού το ποσοστό του ήταν 6,91%, πολύ χαμηλότερο από το ελληνικό. Όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους».
euro2day.gr