Για την πορεία των ελαιών και του ελαιολάδου στην περιοχή μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Βορείων Σποράδων κ. Τάσος Ψοφογιώργος, σημειώνοντας πως αν και η χρονιά ξεκίνησε καλά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά ιδίως με τη βρώσιμη ελιά.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών και δεν μπόρεσαν να συλλεγούν οι απαραίτητες ποσότητες βρώσιμων ελιών που θα επιθυμούσε και ο Συνεταιρισμός αλλά και οι παραγωγοί. Αυτό σημαίνει πως μια σημαντική ποσότητα βρώσιμης ελιάς, βρίσκεται ακόμη στα δέντρα. Παράλληλα, ο κ. Ψοφογιώργος σημείωσε πως αυτή η περίοδος αφορά στις μαύρες ελιές, που όμως λόγω ανομβρίας οι ποσότητες είναι περιορισμένες, ενώ παρατηρήθηκε και μικροκαρπία, που οφείλεται και στην έλλειψη νερού.
Αυτή την περίοδο γίνεται από τον συνεταιρισμό η συγκέντρωση των ελιών μαύρων και ξανθών και υπάρχει και η ελαιοποίηση, με τους παραγωγούς να πηγαίνουν στα ελαιοτριβεία.
Σε ότι αφορά στις τιμές της βρώσιμης ελιάς, ο κ. Ψοφογιώργος ανέφερε πως είναι χαμηλότερες με πέρυσι. « Πέρυσι ήταν μία μικρή σοδιά γι’ αυτό και η τιμή παραγωγού έφτασε στα ύψη. Φέτος έγινε το αντίθετο, είναι μια κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια. Μεγάλη σοδειά μικρές τιμές, μικρή σοδιά μεγάλες τιμές. Βέβαια αυτό φέρνει αναστάτωση στην αγορά, στον παραγωγό και στον καταναλωτή, καθώς δεν μπορεί τη μια χρονιά να παίρνει φθηνό το προϊόν και την άλλη υψηλό.
Παράλληλα επεσήμανε πως υπάρχει έλλειψη λαδιού σε επίπεδο ΕΕ, καθώς Ισπανία και Ιταλία που αποτελούν κύριες πηγές παραγωγής ελαιολάδου, φέτος είχαν μικρές παραγωγές, με αποτέλεσμα το αγουρέλαιο να φτάσει στα 5 ευρώ, ενώ το ελαιόλαδο που βγαίνει τώρα κυμαίνεται στα 4.20-4.30 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, επειδή είναι υψηλή η τιμή του ελαιολάδου αυτό συντελεί και στο να μην συλλεγούν και οι βρώσιμες ελιές, μιας και κάποιοι προτίμησαν να τις κάνουν λάδι.

«Το λάδι της Μαγνησίας σε Ιταλία και Ισπανία»

Στο μεταξύ, για τις παραγγελίες του τοπικού ελαιολάδου από το εξωτερικό ο κ. Ψοφογιώργος ανέφερε ότι αυτές ξεκινούν τώρα ως τα Χριστούγεννα, ενώ υπάρχουν και οι προσφορές που θα δώσει και ο Συνεταιρισμός. Σημειώνεται πως το λάδι της Μαγνησίας πηγαίνει κατά κύριο λόγο σε Ιταλία και Ισπανία.
Αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού ο κ. Ψοφογιώργος μίλησε για τα δύο ελαιοτριβεία σε Αργαλαστή και Λεχώνια, σημειώνοντας πως είναι διφασικά, παράγουν άθερμο ελαιόλαδο, ποιοτικά δηλαδή ό,τι καλύτερο στην αγορά και το εκλθπτικό δικαίωμα σε αυτή την περίπτωση είναι 12%.
«Κοιτάζουμε κι εμείς στις κακές συγκυρίες που υπάρχουν για τον παραγωγό να του δώσουμε ό,τι καλύτερο τόσο στις τιμές ελαιολάδου όσο και στα εκθλιπτικά δικαιώματα όπως και στις τιμές βρώσιμης ελιάς, καθώς δόθηκαν 0,10- 0,15 ευρώ παραπάνω στις τιμές που ίσχυαν. Ως Συνεταιρισμός κοιτάμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στον παραγωγό. Βέβαια και οι παραγωγοί θα πρέπει να το εκτιμήσουν να στηρίξουν τον Συνεταιρισμό, προωθώντας κι εδώ μία ποσότητα κι ας έχουν και κάποια συνεργασία με τους ιδιώτες εμπόρους», κατέληξε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Βορείων Σποράδων.

magnesianews.gr