Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στον νομό Γρεβενών, είναι το πιο «ανταγωνιστικό» τιµολογιακά χιονοδροµικό κέντρο της Ευρώπης.

Αυτό προκύπτει ύστερα από έρευνα της Holidu, µιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρµας κράτησης ενοικιαζόµενων καταλυµάτων διακοπών. Η έρευνα, που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκός δείκτης τιµών σκι για τον φετινό χειµώνα», κατηγοριοποιεί τα χιονοδρομικά κέντρα σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Για να δηµιουργήσει τον δείκτη τιµών του σκι, υπολογίζει τη µέση τιµή ανά άτοµο την ηµέρα τόσο στην υψηλή όσο και στη χαµηλή περίοδο για το εισιτήριο του χιονοδροµικού κέντρου και τα καταλύµατα. Προϋπόθεση για τα χιονοδροµικά που αξιολογεί είναι να διαθέτουν πίστες άνω των 20 χιλιοµέτρων.

Η κορυφή της Βασιλίτσας έχει ύψος 2.249 µέτρων και αποτελεί µέρος του κεντρικού τµήµατος της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου ανάµεσα στα χωριά ∆ίστρατο, Σµίξη και Αβδέλλα. Εκεί βρίσκεται το χιονοδροµικό κέντρο της, µε 18 πίστες και 7 αναβατήρες.

Από την µελέτη της Holidu προέκυψε ότι το µέσο κόστος ανά άτοµο την ηµέρα για κάρτα σκι και διαµονή στη Βασιλίτσα είναι στα 36 ευρώ. Η Βασιλίτσα µετράει κάθε χρόνο περίπου 60.000 επισκέπτες και έχει πίστες 22 χιλιοµέτρων. ∆ιαθέτει και παιδικούς αναβατήρες, καθιστώντας το χιονοδροµικό κέντρο εύκολα προσβάσιµο για οικογένειες.

Το ακριβότερο χιονοδροµικό στην Ευρώπη βρίσκεται στο Zermatt της Ελβετίας µε µέσο κόστος ανά άτοµο την ηµέρα για κάρτα σκι και διαµονή τα 248 ευρώ. Το Zermatt, σε υψόµετρο σχεδόν 1.700, προσφέρει 322 χλµ. πίστες για σκι, snowboard, πεζοπορία, πατινάζ στον πάγο, curling και πολλά άλλα.

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr