«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, ακόμα και αν το σωματικό βάρος δεν μειωθεί. Πολυάριθμοι καρδιομεταβολικοί δείκτες βελτιώθηκαν χωρίς απαραίτητα να σημειωθεί σημαντική βελτίωση στη σύσταση σώματος (σωματικό βάρος και λίπος) πέρα από τη μείωση στην περιφέρεια της μέσης».

Πρόκειται για στοιχεία μετα-ανάλυσης σχετικά με την επίδραση της άσκησης με αντιστάσεις σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ταυτόχρονα υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία συγκριτικά με την τυπική θεραπεία χωρίς άσκηση.

Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, που αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό στο πεδίο της ιατρικής της άθλησης και τις αθλητικές επιστήμες με συντελεστή απήχησης 11,8.

Ο Δρ Αλέξιος Μπατρακούλης, διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) και τα τελευταία τρία χρόνια Εντεταλμένος Διδάσκοντας στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και Κομοτηνής, αλλά και του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, ήταν ο επικεφαλής ερευνητής μιας πολυεθνικής επιστημονικής ομάδας για αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη.

Ο Δρ Μπατρακούλης είχε την ιδέα, οργάνωσε, συντόνισε και καθοδήγησε την επιστημονική ομάδα που απαρτίζονταν από πολύ υψηλού κύρους και διεθνούς φήμης ερευνητές στο πεδίο της άσκησης και υγείας από διάφορες χώρες, ενώ ηγήθηκε της συγγραφής της ερευνητικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, στην ήπια χρόνια φλεγμονή, τα ηπατικά ένζυμα και τη σωματική απόδοση.

Αυτές οι θετικές επιδράσεις παρουσιάστηκαν κατά μέσο όρο από 45λέπτες επιβλεπόμενες συνεδρίες μέτριας έντασης, τρεις φορές την εβδομάδα, με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για όλο το σώμα. Σύμφωνα με τον Δρ Μπατρακούλη, τέτοιου είδους προγράμματα άσκησης πρέπει να επιβλέπονται από πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ με την κατάλληλη επιστημονική γνώση και τεχνική κατάρτιση σε θέματα άσκησης και υγείας/κλινικής εργοφυσιολογίας.

Τέτοιες μελέτες, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, είναι σημαντικές για τη χάραξη πολιτικής υγείας από τους διεθνείς οργανισμούς και τις επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με τις κατευθυντήριες γραμμές άσκησης για αυτούς τους ασθενείς, αφού συνθέτουν όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και συγκρίνουν διαφορετικές παρεμβάσεις ως μορφές θεραπείας.

Tα ευρήματα αυτής της διακεκριμένης μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες και πιο αποτελεσματικές κλινικές πρακτικές στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με την ταυτόχρονη παρουσία της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Μπατρακούλης ήδη εργάζεται ως επικεφαλής πολλών διεθνών ερευνητικών ομάδων σε διάφορες ερευνητικές εργασίες τέτοιου τύπου και σύντομα θα ανακοινωθούν σημαντικές δημοσιεύσεις σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά που θα ενισχύσουν την υπάρχουσα βιβλιογραφία και θα υποστηρίξουν τη θεραπευτική δράση της άσκησης σε χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, και η καρδιαγγειακή νόσος.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Τα επιβλεπόμενα και εξατομικευμένα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης για ασθενείς με μεταβολική δυσλειτουργία μπορούν να δράσουν σα "φάρμακο", επιφέροντας θετικές αλλαγές σε δείκτες υγείας και απόδοσης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Τέτοια ερευνητικά ευρήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον ιατρικό κλάδο στην προσπάθεια υποστήριξης αυτών των ασθενών που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως».

Απ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)