Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των παρόχων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ που ζητά να του καταβληθούν άμεσα clawback και rebate από το 2021 μέχρι σήμερα.

Χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και στον υφυπουργό Αθανάσιο Πετραλιά, με την οποία ζητά την περικοπή μέρους του χρέους τους, που βεβαιώθηκε στο παρελθόν λόγω rebate & clawback και είναι σε ρύθμιση και αφορά τα έτη 2013 – 2021 και από το 2021 και μετά, να εισπραχθούν με τη μορφή 120 άτοκων μηναίων δόσεων.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο αναφορικά με τα διαγνωστικά. Όπως εξηγεί στη «Ν» ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φώτης Πατσουράκος οι επιστροφές από το 2013 μέχρι σήμερα ξεπέρασαν στο 1,1 δισ. ευρώ. Κάποια ποσά έχουν πληρωθεί από παλαιότερες οφειλές, όμως εκκρεμεί ένα 30% του 2022 και ένα 30% του 2023 που και τα δύο μαζί ανέρχονται περίπου στα 140 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν έχει πληρωθεί το 2021 και μαζί κάποια υπόλοιπα των ετών 2015-2019 τα ποσά που είναι σε εκκρεμότητα πιθανόν ανέρχονται στα 300-400 εκατ. ευρώ. Ποσά που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρωθούν και γι’ αυτό ζητούν τη διαγραφή των παλαιών και τη ρύθμιση των νέων.

Κάθε χρόνο, όπως λέει ο κ. Πατσουράκος, η υπέρβαση του προϋπολογισμού των 480 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 150-170 εκατ. ευρώ αφού οι εξετάσεις που διεξάγονται αγγίζουν τα 630 εκατ. ευρώ ή τα ξεπερνούν. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού με 30 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τους έχει ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό αυτό εκ των έσω όμως, το πρόβλημα όπως επισημαίνει δεν έγκειται στο τι θα γίνει στο εξής αλλά πώς θα διευθετηθούν τα παλιά. Μπορεί το clawback σε κάποιες περιπτώσεις να δείχνει μια πτωτική τάση όμως αυτό δεν αρκεί. Αν σκεφτεί κανείς ότι μαζί με την παρακράτηση φόρου φτάνουν τα εργαστήρια να επιστρέφουν στο κράτος πάνω από 70%. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταστραφούν οικονομικά και να κλείσουν όταν την ίδια στιγμή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στηρίζεται κατά 90-95% σε αυτά τα διαγνωστικά.

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ να μην πληρώσουμε clawback» τονίζει ο κ. Παστουράκος. «Αυτό που ζητάμε είναι να μπει πλαφόν στις εξετάσεις και η υπέρβαση να κυμαίνεται από 5-7%. Να υπάρχει ενημέρωση όταν φτάνουμε στα όρια του προϋπολογισμού και ο ασθενής να αποστέλλεται σε δημόσιες δομές με τιμολόγιο ΕΟΠΥΥ».

Η λύση να ξεπεραστεί ο σημερινός σκόπελος είναι, όπως λέει, το υπουργείο να κάνει ό,τι και με την επιστρεπτέα προκαταβολή και εκτός του πλαφόν να εντάξει τα διαγνωστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως άλλους φορείς υγείας.

naftemporiki.gr