«Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι για το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για φέτος. Όπως σημείωσε, αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για πετρέλαιο και ρεύμα τη συγκεκριμένη περίοδο, το έχει ήδη κάνει.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το αγροτικό πετρέλαιο σχολίασε: «Δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για τη φετινή χρονιά. Δίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η επιστροφή. Νομοθετήθηκε και, μάλιστα, με σχετική απόφαση θα δοθεί και η προκαταβολή του 50%, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός. Η απάντηση, όμως, είναι «Ναι» για το 2025. Ξεκινάει η συζήτηση το συντομότερο δυνατό για έναν δικαιότερο και με μόνιμα χαρακτηριστικά, πλέον, τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που να υπενθυμίσουμε: Σταμάτησε να υφίσταται από το 2016. Μέχρι το 2016 ήταν μόνιμος αυτός ο τρόπος.

Διεκόπη το 2016. Είναι ένα αίτημα των αγροτών επί σχεδόν οκτώ χρόνια πλέον. Λογικό είναι γιατί θέλουν και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Και μετά από τρία χρόνια επιστροφής αυτού του Ειδικού Φόρου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει αυτό να θεσμοθετηθεί με έναν δικαιότερο και πιο μόνιμο τρόπο. Τώρα, ως προς τη συνάντηση, εφόσον αιτηθούν οι Εκπρόσωποι των αγροτών κάποια συνάντηση, εμείς εδώ είμαστε να ακούσουμε ξανά τα αιτήματά τους. Αλλά το ξαναλέω: Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη περίοδο για το ρεύμα και για το πετρέλαιο, το κάναμε».

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τα αγροτικά επιδόματα ανέφερε: «Κατ΄ αρχάς, το ότι οι αγρότες θέλουν να υποβάλλουν αιτήματα και ζητούν το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο τους, αυτό είναι θεμιτό, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο όσων ορίζει ο νόμος. Και νομίζω ότι μέχρι σήμερα, η συντριπτική τους πλειοψηφία υποβάλλουν τα αιτήματά τους και κάνουν τις κινητοποιήσεις τους με έναν, νομίζω, πολύ αξιοπρεπή τρόπο. Αυτό το οποίο απαντάμε εμείς και το εννοούμε και όταν ακόμα προχωρούμε σε περαιτέρω βήματα, όπως είναι αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν στην τελευταία συνάντηση, είναι μια πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν παραπάνω δημοσιονομικά περιθώρια. Και ακόμα και τα πολύ σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών, δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος.

Δηλαδή, η προκαταβολή κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, γιατί ήδη έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό η -για τρίτη χρονιά- επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε για το ρεύμα, επειδή είναι μετά από μια συμφωνία με τους παρόχους, δεν έχουν επίσης δημοσιονομικό κόστος. Ακόμα και η κάλυψη των τόκων στην δεκαετή ρύθμιση των χρεών των αγροτών θα προκύψει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τώρα, το κάθε Υπουργείο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με βάση τον Προϋπολογισμό που έχει. Για παράδειγμα, μέτρα για τους αγρότες και συγκεκριμένα για τις μητέρες αγρότισσες, αλλά και για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Και ουσιαστικά μου δώσατε την ευκαιρία να το υπενθυμίσω, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στο ύψος του κατώτατου μισθού για 9 μήνες.

Αυτό αφορά και τον πρωτογενή τομέα. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα. Όποια λοιπόν, πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει το κάθε επιμέρους Υπουργείο στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει, που μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, και τον πρωτογενή τομέα, θα συνεχίσει να την εφαρμόζει. Αλίμονο. Όταν μας γίνεται μια ερώτηση για τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό προφανώς αφορά οριζόντιες παρεμβάσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος και αφορά μια επαγγελματική ομάδα, εν προκειμένω τους αγρότες».

insider.gr