Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Χρήστος Ζαντέρογλου ένας από τους κορυφαίους Βολιώτες ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του ’60, αλλά και του ’70. Έπαιξε 13 φορές στην Εθνική Ελλάδας, κάνοντας ντεμπούτο ενώ ήταν ακόμα παίκτης της Νίκης Βόλου.

Γεννημένος στη Νέα Ιωνία Βόλου, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό στα 25 χρόνια του, και αμέσως καθιερώθηκε, μάλιστα έκανε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ. Από το 1964 ως το 1969 αγωνίστηκε σε 165 αγώνες Α’ Εθνικής στη σειρά! Συνολικά έπαιξε σε 366 παιχνίδια Α’ Εθνικής και πέτυχε 14 γκολ. με Νίκη Βόλου, Ολυμπιακό, Αιγάλεω και Ατρόμητο. Δούλεψε για πολλά χρόνια προπονητής κερδίζοντας και άνοδο με την ομάδα της Νίκης.

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο
O Xρήστος Ζαντέρογλου γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1940. Ο μεγάλος άσος μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία και μαζί με τον Βασίλη Μποτίνο, τον Τάκη Συνετόπουλο και τον Μίμη Κοκκινάκη θεωρείται από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε το ποδόσφαιρο της Μαγνησίας τα παλαιότερα χρόνια. Παραμένει μέχρι και σήμερα ο κάτοχος δύο σπουδαίων ρεκόρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτών των περισσοτέρων συνεχόμενων συμμετοχών αλλά και αυτό των περισσοτέρων συνεχόμενων λεπτών στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής!

Γεννημένος στη Νέα Ιωνία, το πατρικό του σπίτι βρισκόταν κοντά στο γήπεδο της Νίκης Βόλου. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 15 ετών, το 1955, στους κυανόλευκους, όπου αγωνιζόταν και ο αδελφός του. Με τα χρώματα της Νίκης έπαιξε για μία δεκαετία. Αρχικά αγωνιζόταν ως επιθετικός αλλά με αφορμή έναν αγώνα της Εθνικής Νέων, στον οποίο τραυματίστηκε ένας αμυντικός, ο Ζαντέρογλου πήρε τη θέση του και καθιερώθηκε από τα 18 του ως αμυντικός.

Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που το 1961 πέτυχε την άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία, με την παρθενική του εμφάνιση με τα χρώματα της Νίκης στην Α’ Εθνική, να γίνεται στις 10 Σεπτεμβρίου του 1961, στην εκτός έδρας ήττα με 0-4 από τον Παναθηναϊκό, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1961/62.

Μάλιστα, παρά την βαριά ήττα της ομάδας του, ήταν από τους διακριθέντες της αναμέτρησης. Την πρώτη του χρονιά με τη Νίκη στην Α’ Εθνική συμμετείχε σε 29 αγώνες. Την επόμενη σεζόν σημειώνει και το πρώτο του γκολ στην Α’ Εθνική, στην εντός έδρας επικράτηση με 1-0 επί του Πανιωνίου στις 21 Οκτωβρίου του 1962, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής, σκοράροντας με κεφαλιά στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ο Χρήστος Ζαντέρογλου έχει χαρακτηριστεί ως ανεπανάληπτος μαραθωνοδρόμος στο βιβλίο του Δημήτρη Τσακίρη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής, αφού για πέντε χρόνια δεν έχασε αγώνα. Εκεί αναφέρονται τα εξής:

«Την 1η Απριλίου 1964 η Νίκη Βόλου παίζει στην Τούμπα σε παιχνίδι από αναβολή και δεν έχει στη σύνθεσή της τον Χρήστο Ζαντέρογλου. Ο 24χρονος αμυντικός είναι βασικό στέλεχος της ομάδας και στο επόμενο παιχνίδι, στις 5 Απριλίου, Νίκη Βόλου – ΑΕΚ 2-2 επιστρέφει στην ενδεκάδα. Και αυτό το παιχνίδι είναι η απαρχή ενός μεγάλου ρεκόρ!

Κρατήστε λογαριασμό… Παίζει με τη Νίκη στα πέντε τελευταία παιχνίδια της σεζόν και στο μπαράζ παραμονής με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας. Την επόμενη σεζόν παίζει και στα 30 παιχνίδια της Νίκης και το καλοκαίρι του 1965 τον αποκτά ο Ολυμπιακός Π. Αμέσως ο Μάρτον Μπούκοβι τον καθιερώνει και παίζει και στα 30 παιχνίδια της σεζόν! Το ίδιο συμβαίνει και το 1966-67. Σύνολο 66 παιχνίδια χωρίς διακοπή.

Το 1967 οι ομάδες γίνονται 18, οπότε οι αγωνιστικές 34. Ωστόσο ο Χρήστος είναι ασταμάτητος! Για άλλες δύο σεζόν παίζει από 34 παιχνίδια.

Καλοκαίρι 1969 και αν τα μετρήσαμε καλά, έχει 164 παιχνίδια, μετρώντας και το μπαράζ που αναφέραμε. Το ερώτημα είναι πόσα παιχνίδια μπορεί να παίζει αδιάκοπα!

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1969 ο Ολυμπιακός νικά στην πρεμιέρα στην Τούμπα. Στο 71’ ο Ζαντέρογλου παθαίνει θλάση και βγαίνει για να μπει ο Νίκος Σιδέρης. Ο Βολιώτης αμυντικός προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να είναι έτοιμος για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Και στις 28 Σεπτεμβρίου 1969 βλέπει αγώνα Α’ Εθνικής από την εξέδρα, για πρώτη φορά από τις 5 Απριλίου 1964!

Για πεντέμισι χρόνια δεν είχε χάσει αγώνα! 165 στη σειρά! Είναι απίθανο να επαναληφθεί στην ιστορία, ειδικά με τις διαφορετικές συνθήκες στο ποδόσφαιρο».

Η ποδοσφαιρική του καριέρα
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1955 στη Νίκη Βόλου, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε επί μία δεκαετία. Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που το 1961 προβιβάστηκε στην Α’ Εθνική καθώς και της τετραετίας που ακολούθησε (1961-65) στη μεγάλη κατηγορία, μετρώντας συνολικά 114 συμμετοχές σε αυτή.

Τον Ιούλιο του 1965 υπέγραψε στον Ολυμπιακό Πειραιά όπου παρέμεινε επί μία πενταετία, όντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τις περιόδους 1965-66 και 1966-67 και ένα κύπελλο το 1968.

Ακολούθησε μια τριετία στο Αιγάλεω μεταξύ 1970-73 και ολοκλήρωσε την καριέρα του αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Ατρόμητου Αθηνών για δύο χρόνια (1973-75), πανηγυρίζοντας το 1974 την άνοδο στην Α’ Εθνική. Συνολικά στη μεγάλη κατηγορία είχε 361 συμμετοχές.

Στις εθνικές ομάδες
Αγωνίστηκε 13 φορές στην εθνική Ελλάδας, 2 ως ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και 11 του Ολυμπιακού. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1964 στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Μεγάλη Βρετανία για το προολυμπιακό τουρνουά. Υπήρξε μέλος της ομάδας που «άγγιξε» την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 1970, που διεξήχθη στα γήπεδα του Μεξικό, στη σημαντικότερη έως τότε προσπάθεια πρόκρισης, όταν κατετάγη στη δεύτερη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Ρουμανία, χάνοντας την πρόκριση για μόλις έναν βαθμό. Είχε υπάρξει επίσης μέλος της εθνικής Νέων.

Προπονητική καριέρα
Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ακολούθησε αυτήν του προπονητή. Βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία αρκετών συλλόγων, μεταξύ των οποίων οι Αστέρας Ζωγράφου, Παναιτωλικός, Φωστήρας, Λεβαδειακός,Αχαρναϊκός, Καλλιθέα, Ηρόδοτος και Νίκη Βόλου. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού Πειραιά αλλά και τεχνικός διευθυντής της Καλλιθέας.

magnesianews.gr