Μέτρα για την δραστική αύξηση των ρυθμίσεων στα κόκκινα δάνεια επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών σε μια προσπάθεια να απομειώσει ταχύτερα το απόθεμα κόκκινων δανείων ύψους 70 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να μην ανήκει πλέον στις τράπεζες αλλά εξακολουθεί να βαραίνει την ελληνική οικονομία.

Αυτό αναφέρουν στη «Ν» πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι βασικό «αγκάθι» στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους συνιστά η γήρανση του πληθυσμού, καθώς τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκταμίευση του δανείου έως σήμερα πολλοί οφειλέτες έχουν δει σημαντική επιδείνωση της ικανότητάς τους να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους καθώς, για παράδειγμα, έχουν βγει σε συνταξιοδότηση.

Τούτων δοθέντων, το ΥΠΕΘΟ ζητά από τους servicers να χαμηλώσουν τον πήχυ των ρυθμίσεων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν περισσότερα. Όπως δείχνουν, εξάλλου, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον Οκτώβριο, το 23,4% των οφειλετών που απέρριψαν την πρόταση του servicer για διμερή ρύθμιση επικαλέστηκαν «ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης».

Αυτός είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για περισσότερες ρυθμίσεις εάν χαμηλώσει το «κατώφλι» των διακανονισμών. Έτσι μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων που έχει συνυπολογιστεί από τον αλγόριθμο για να παραχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, σε πολλές περιπτώσεις έχει συνυπολογιστεί η τιμή πρώτης προσφοράς όπως ορίζεται κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, η οποία μπορεί να υπερβαίνει σημαντικά την πραγματική αξία του ακινήτου. Αυτό που πρέπει να γίνει, υπογραμμίζουν, είναι να μειωθεί η αξία στο βαθμό εκείνο που θα αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική αξία του ενεχύρου.

Εξάλλου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, μια τέτοια παρέμβαση θα ωφελούσε τελικά και τους ίδιους τους servicers, οι οποίοι εισπράττουν πολύ υψηλότερα έσοδα μέσω των ρυθμίσεων παρά μέσω των πλειστηριασμών -και μάλιστα πολύ υψηλότερα από αυτά που είχαν προϋπολογίσει. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί για τις ανακτήσεις στα χαρτοφυλάκια NPEs που έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων ξεπέρασαν σημαντικά τους στόχους που περιλαμβάνονται στα business plans των servicers.

Ειδικότερα, από τις ρυθμίσεις προήλθε το 56,8% των ανακτήσεων (έναντι 40,5% που ήταν ο στόχος), ενώ από τις ρευστοποιήσεις προήλθε το 28,2% (έναντι 49,4%) και από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων το 8,8% (έναντι 9,4%).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού 1.845 ρυθμίσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μέσω της πλατφόρμας διμερών ρυθμίσεων έγιναν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 307 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, για 5.328 οφειλέτες η πλειοψηφία των οποίων ρύθμισε στεγαστικό δάνειο.

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν

Το ζήτημα επισήμανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πέμπτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που βρίσκεται στα «χέρια» των εταιρειών διαχείρισης. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια [ύψους 70 δισ. ευρώ] περιορίζουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αναστέλλουν την οικονομική ανάπτυξη και συνιστούν τροχοπέδη για περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγείται στην Έκθεση, παρατηρείται υποαπόδοση στα business plans των χαρτοφυλακίων που τιτλοποιήθηκαν μέσω του «Ηρακλή», γεγονός που οφείλεται στις χαμηλές ανακτήσεις λόγω πλειστηριασμών κυρίως λόγω της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στην περίοδο της πανδημίας, ενώ ως ανασταλτικός παράγοντας λειτουργεί και η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και η ρηχή δευτερογενής αγορά για τα NPEs.

naftemporiki.gr