Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και καταναλωτές στρέφονται μαζικά προς τα σταθερά τιμολόγια. Επτά στους δέκα καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο επιλέγουν μπλε (σταθερό) τιμολόγιο αντί για πράσινο, όπως συνέβαινε πριν από λίγο καιρό.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή (Χρύσα Λιάγγου) μόνο στη ΔΕΗ «κλείδωσαν» σταθερή τιμή περισσότεροι από 700.000 πελάτες. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους προτιμούν να «κλειδώσουν» πελάτες για δώδεκα μήνες, καθώς έχοντας σταθερές χρηματορροές, κάνουν καλύτερη διαχείριση των κινδύνων από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Σε μια προσπάθεια να στρέψουν τους καταναλωτές στα μπλε, προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε αυτά και αυξάνουν τα πράσινα.

Οι μεγάλοι πάροχοι, που συνήθως δίνουν και τον τόνο στην αγορά, επέλεξαν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν αμετάβλητες τις τιμές τους στα πράσινα τιμολόγια, πολιτική που ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, αύξησε την τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο από τα 11,67 λεπτά τον Απρίλιο στα 13,6 λεπτά τον Μάιο, επιβαρύνοντας τους πελάτες της με ένα επιπλέον κόστος της τάξεως του 16,5%.

Αντίστοιχη στρατηγική ακολούθησε και η «Ηρων», που ανακοίνωσε τιμή στα 14,297 λεπτά η κιλοβατώρα, από 12,471 λεπτά τον Απρίλιο. Αμετάβλητες τις τιμές τους διατήρησαν για τον Μάιο η Protergia (στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για 11ο συνεχόμενο μήνα), η ΝRG (στα 15,8 λεπτά/ κιλοβατώρα), η Ζενίθ (στα 16,2 λεπτά/κιλοβατώρα), η «Φυσικό Αέριο» (στα 17,42 λεπτά), η Volterra (16,02 λεπτά) και η Volton (15,8 λεπτά). Το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο τον Μάιο είναι της «Ελίν» με τιμή στα 12,2 λεπτά/κιλοβατώρα, παρότι αυξημένο κατά 16,9% σε σχέση με αυτό του Απριλίου (10,44 λεπτά). Η Elpedison διατήρησε σταθερή τη χρέωση για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (στα 15,85 λεπτά) και μείωσε στα 17,956 λεπτά, από τα 25 λεπτά του Απριλίου, τη χρέωση για καταναλώσεις πάνω από 101 κιλοβατώρες.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr