Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά και κατά το μήνα Μάιο, ακολουθώντας το διαχρονικό μοτίβο. Αν και παρουσιάζουν μία μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο, εντούτοις και τον πέμπτο μήνα του έτους τα σκευάσματα που βρίσκονταν σε έλλειψη ήταν περισσότερα από 200.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Μάιο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 216 φάρμακα διάφορων κατηγοριών (έναντι των 234 των Απρίλιο) και σε 46 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), έναντι των 51 τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Από τα 216 σκευάσματα τα 161 διακινούνται από τα φαρμακεία, τα 40 είναι νοσοκομειακά, τα 8 ΜΗΣΥΦΑ, τα 4 σκιαγραφικά και τα 3 εμβόλια (μπορείτε να δείτε τη λίστα εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλείψεων, ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, ο ΕΟΦ εφαρμόζει και το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, δημοσιεύοντας τακτικά σχετικές λίστες.

Στη λίστα σταθερά «προβληματικά» σκευάσματα

Με απόφασή του, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός συμπεριέλαβε 124 φαρμακευτικά σκευάσματα στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, ικανοποιώντας το αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για ένταξη -μεταξύ άλλων- συγκεκριμένων σταθερά «προβληματικών» σκευασμάτων.

«Με διαρκή άσκηση πίεσης από τον ΠΦΣ στην αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων του Υπουργείου Υγείας και συνεχείς επιστολές προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ζητούσαμε επίμονα την ένταξη στην απόφαση για “Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων”, συγκεκριμένων σκευασμάτων, για τα οποία έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένα τεράστια προβλήματα στην διάθεσή τους στον Έλληνα ασθενή, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια κυκλοφορίας τους», αναφέρει ο ΠΦΣ σε ενημέρωση προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας. Και προσθέτει:

«Με την απόφασή του, ο ΕΟΦ ενέκρινε την εισαγωγή 21 σκευασμάτων εξ αυτών που προτείναμε, όπως Prolia inj, Ursofalk caps, Creon caps, Enstilar foam, Boostrix polio inj, Elityran inj, Arvekap 11,25 mg inj, Neupro 8mg TTS, Tegretol cr 400mg, Trileptal 600mg tabs, Keppra syrup, Zypadhera 300mg inj, Spiolto Respimat κ.α».

Απένταξη 17 σκευασμάτων

Παράλληλα, μετά από αξιολόγηση της προηγούμενης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών, ο ΕΟΦ αποφάσισε την απένταξη 17 σκευασμάτων, μία κίνηση για την οποία οι φαρμακοποιοί εκφράζουν επιφυλάξεις.

«Δεν συμφωνούμε με το σύνολο των φαρμάκων, για τα οποία λήφθηκε η απόφαση για εξαίρεσή τους από τη λίστα απαγόρευσης, ωστόσο θα επαγρυπνούμε και θα ελέγχουμε συστηματικά την κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών, για να διαπιστώσουμε προβλήματα στη διακίνηση και στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, λόγω εξαγωγών τους.

Επαναλάβαμε την ανάγκη έγκαιρης λειτουργίας της εφαρμογής παρακολούθησης των ελλείψεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο σύστημα όλες οι Φαρμακαποθήκες και να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία που αφορούν όλες τις πράξεις διακίνησης και εξαγωγών, προκειμένου το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να έχουν σε πραγματικό χρόνο, ποιοτική και πλήρη εικόνα της κατάστασης στην αγορά φαρμάκου», τονίζει ο ΠΦΣ.

insider.gr