Τι συνδέει το νησί της Σκιάθου με τη Νότια Κορέα; Ένα μονοπάτι. Όχι όμως ένα απλό μονοπάτι αλλά το μονοπάτι του Κάστρου που πρόσφατα αδελφοποιήθηκε με το μονοπάτι του νησιού Jeju Olle της Νότιας Κορέας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό κοινό των δύο προορισμών ή μάλλον μέσα από αυτό προκύπτει μια μεγαλύτερη σύνδεση: Ότι και οι δύο επενδύουν στον περιπατητικό τουρισμό, με τη Νότια Κορέα να έχει ανοίξει το δρόμο καιρό πριν. Η Σκιάθος εξάλλου είναι ένα νησί των Σποράδων που σφύζει από ζωή το καλοκαίρι και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Είναι όμως αυτό αρκετό; Για τον δήμαρχο του νησιού, Θοδωρή Τζούμα η απάντηση είναι απλή: «Δεν αρκεί μόνο να έχουμε μια μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη. Το νησί μας διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αναδείξει και άλλες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός, και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, που είναι σημαντικό ζητούμενο για όλους», αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Σκιάθος είναι ο παράδεισος των περιπατητών», σημειώνει ο κ.Τζούμας και πλέον απέκτησε νέο δίκτυο μονοπατιών, που περιλαμβάνει 15 διαδρομές, 100 χλμ, μια εκ των οποίων είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό έγινε σε συνεργασία με την Paths of Greece, μέλος του World Trails Network -WTN, με τη συμβολή της οποίας έχουμε επίσης εκσυγχρονίσει τη σήμανση και την υποδομή».

«Επιστέγασμα του ενδιαφέροντος μας να "επενδύσουμε" στον περιπατητικό τουρισμό αλλά και σημείο αναφοράς για τις περαιτέρω και πιο στοχευμένες δράσεις μας, αποτέλεσε η διεξαγωγή του το 8ου Παγκόσμιου Συνέδριου Μονοπατιών (World Trail Conference) του World Trails Network-WTN, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο μονοπατιών στον κόσμο και έγινε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο με τη συμμετοχή 36 ομιλητών και 161 Συνέδρων από 48 χώρες», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

«Ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω συνέδριο έγινε στην Ελλάδα και αυτό συνέβαλε όχι μόνο στην προβολή της Σκιάθου αλλά και όλης της χώρας. Περισσότερα από 120 άτομα εξάλλου, με αφορμή το συνέδριο επισκέφθηκαν το Ζαγόρι, την Κρήτη και τη Σίφνο για να ακολουθήσουν τις περιπατητικές διαδρομές τους, και όλα αυτά, στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν», τονίζει ο κ.Τζούμας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σε ειδική τελετή στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, έγινε και η τελετή αδελφοποίησης με το μονοπάτι του νησιού Jeju Olle της Νότιας Κορέας, όπου οι συμμετέχοντες περπάτησαν το μονοπάτι του Κάστρου με ενθουσιασμό και με οδηγούς τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου της Σκιάθου.

Η Σκιάθος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του WTN, Galeo Saintz, με τα ξεχωριστά μονοπάτια της είναι ιδανικός περιπατητικός προορισμός. Στόχος άλλωστε είναι να εδραιωθεί ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα μονοπάτια στον τουρισμό περιπέτειας, στην κινητικότητα, στις αγροτικές οικονομίες, στα σπορ και στην αναψυχή ανοιχτού χώρου και στο γιατί χρειαζόμαστε τα μονοπάτια και γιατί τα μονοπάτια χρειάζονται εμάς.

«Τα εστιασμένα προϊόντα δικτύωσής μας και οι καμπάνιες μας καθοδηγούνται από μια διεθνή συνεργασία σε όλο το Δίκτυό μας μέσω των Trails Task Ομάδων μας, που φέρνουν αποτελέσματα στην πράξη όσον αφορά τις 8 θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται το ευρύ World Trail Conference», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διοργάνωση η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη είπε «ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα και τη Σκιάθο και επεσήμανε τις πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού που στρέφονται γύρω από τους τρεις άξονες "Βιωσιμότητα- Ισορροπία- Ποιότητα", οι οποίες αποτελούν και το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου και είναι ένα "τρίπτυχο" τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο ο δήμος Σκιάθου ακολουθεί».

Αρωγός και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, με τον οποίο ο δήμος Σκιάθου, έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό να αξιολογήσουν τη στρατηγική μάρκετινγκ του νησιού και να προτείνουν προσαρμογές και απαραίτητες βελτιώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση του προορισμού να χρησιμοποιεί τον τουρισμό ως μοχλό αειφόρου ανάπτυξης. Όπως άλλωστε τόνισε ο Senior Project Specialist του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Νικόλαος Γκολφινόπουλος ο ΠΟΤ εστιάζει στους «δρόμους -routes» και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των δικτύων «δρόμων» ανά τον κόσμο και στο πώς αυτοί οι πολιτισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και του τουριστικού προϊόντος σε 36 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το World Trails Network -WTN

Ο Διεθνής Οργανισμός World Trails Network -WTN, με έδρα την Γενεύη, είναι ένας παγκόσμιος φορέας εκπροσώπησης όλων των ειδών των μονοπατιών με μέλη παντού στον κόσμο, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στη Γενεύη και περιφερειακούς κόμβους στην Ασία, τη Μεσόγειο και την Αμερική. Ηγετικά μέλη αποτελούν το Μονοπάτι των Απαλαχίων (Appalachian Trail), το Μονοπάτι του Σαντιάγο (Camino de Santiago), το Μονοπάτι του Τζέτζου (Jeju Olle trail), τα Μεγάλα Μονοπάτια των Ιμαλαϊων (Great Himalayan Trails) και πολλά άλλα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών (World Trail Conference) διοργανώνεται από τον WTN και αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση επαγγελματιών και οπαδών των μονοπατιών στον κόσμο. Συγκεντρώνει αρχηγούς κυβερνητικών οργανώσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε να συνεργαστούν, να μοιραστούν και να καθορίσουν τις στρατηγικές βέλτιστης πρακτικής για μερικούς από πιο σημαντικούς παγκόσμιους τομείς όπως τον τουρισμό. Είναι το μοναδικό συνέδριο αυτού του είδους που παρέχει μία πραγματικά παγκόσμια πλατφόρμα, όπου μονοπάτια από πολλές και διαφορετικές χώρες μπορούν να συναντηθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ