Στο… προσκήνιο επανέρχεται η ενεργοποίηση του νόμου για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, καθώς σύμφωνα με διαρροές από την Αριστοτέλους, το εγχείρημα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για έναν νόμο του 2001, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2022, ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία, στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των περιστατικών που καλείται να διαχειριστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, παρέχοντας μια σημαντική εναλλακτική επιλογή στους πολίτες, με καθορισμένο τιμολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο το νοσοκομείο θα έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές θα βελτιώσουν το εισόδημα τους και οι πολίτες θα έχουν άλλη μία επιλογή με λογική αποζημίωση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τα νοσήλια στα απογευματινά χειρουργεία να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει και στα πρωινά χειρουργεία, με τους πολίτες να καταβάλουν κατά πάσα πιθανότητα την αμοιβή του γιατρού, η οποία θα καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Οι αμοιβές εν γένει είναι μία δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το εγχείρημα βρίσκονται για την ώρα υπό συζήτηση και θα καθοριστούν με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση της ενεργοποίησης του μέτρου, το 2022, είχε προκαλέσει την αντίδραση συνδικαλιστικών υγειονομικών φορέων, οι οποίοι έκαναν λόγο για ασθενείς «δύο ταχυτήτων», με το επιχείρημα ότι δίνει τη δυνατότητα στους «έχοντες» να παρακάμπτουν τις πρωινές λίστες.

Με τα απογευματινά χειρουργεία συνδέεται και το δικαίωμα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται νόμιμα και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του «νόμου Γκάγκα». Ειδικότερα, με το άρθρο 10, προβλέπεται η δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου.

Βασική προϋπόθεση για τους γιατρούς που επιθυμούν να ασκούν ιδιωτικό έργο είναι, πέραν του τακτικού ωραρίου, να είναι συνεπείς στις εφημερίες και να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ, που συμπεριλαμβάνει τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία.

Πάντως, πηγές από τους κύκλους των χειρουργών αναφέρουν ως μεγαλύτερη πρόκληση στην εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων την ανεπάρκεια των κλινών για τη νοσηλεία των ασθενών που θα υποβάλλονται στις χειρουργικές επεμβάσεις. Ο προβληματισμός εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα, κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων κεντρικών πόλεων, όπως η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο Κρήτης, όπου υπάρχει μεγάλη πληρότητα.

Δικλείδα ασφαλείας η ενιαία λίστα χειρουργείων

Με στόχο τη σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών, το Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία της ενιαίας λίστας χειρουργείων, η οποία θα αποτελέσει και τη δικλείδα ασφαλείας για την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, ούτως ώστε να μη λειτουργούν σε βάρος των πρωινών. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε προ ημερών σε ΦΕΚ, όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καθορίζουν τα χειρουργεία τους μέσω της ηλεκτρονικής ενιαίας λίστας, ενώ οι ασθενείς θα ενημερώνονται για την ημερομηνία που θα διενεργηθεί η επέμβασή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Η αναμονή για χειρουργείο, ανάλογα με την κρισιμότητα του περιστατικού, θα διαρκεί από 2 εβδομάδες έως και πάνω από 6 μήνες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής θα μπορεί να κάνει ένσταση.

Ένα περιστατικό θα χαρακτηρίζεται ως «επείγον» μετά από εκτίμηση του χειρουργού είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είτε στην κλινική από τον χειρουργό που εφημερεύει.

Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει για τους ασθενείς το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του εκάστοτε νοσοκομείου, σε περίπτωση που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας .

Η καταγγελία θα εξετάζεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία οφείλει να παρέχει αιτιολογημένη απάντηση στον ασθενή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, που δεν θα υπερβαίνει τον έναν μήνα. Η απάντηση θα κοινοποιείται υποχρεωτικά στο Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της ημερίδας για του διοικητές των νοσοκομείων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (17/01), τονίζοντας πως τα στοιχεία θα ελέγχονται και καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες.

insider.gr