Ως αφετηρία για δυναμική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας επιθυμεί η Αθήνα να λειτουργήσει η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στη χώρα μας, σήμερα και αύριο.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν τη χρονική συγκυρία, ότι δηλαδή η επίσκεψη γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας, και υπενθυμίζουν τη δύσκολη για τις διμερείς σχέσεις μνημονιακή περίοδο, που τώρα είναι η ευκαιρία να τεθεί πλήρως στο περιθώριο. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις διμερείς επαφές των δύο χωρών αλλά και τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ε. Ε., καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις που στη δεδομένη συγκυρία λειτουργούν καταλυτικά.
Ετσι, κεντρικό ζήτημα είναι το ενεργειακό, σε δύο κατευθύνσεις: στην αναζήτηση κοινού βηματισμού και πειστικών απαντήσεων από την Ε.Ε. για την κρίση. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους και θεωρούν ότι το Βερολίνο, παρά την αρνητική τοποθέτησή του στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές αερίου, έδειξε διατεθειμένο να ακούσει εναλλακτικές.
Η δεύτερη διάσταση του ενεργειακού αφορά τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εναλλακτικές που υπάρχουν απέναντι στην εξάρτηση από το αέριο.
Ο Χ. Ακάρ
Κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προκλήσεις για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και η στάση της Τουρκίας.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η γερμανική ηγεσία σταδιακά έχει μετακινηθεί από μια αρχική διάθεση τήρησης ίσων αποστάσεων και πλέον οι τοποθετήσεις τόσο του γερμανικού υπεξ όσο και της καγκελαρίας είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Πιθανότατα δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα η χθεσινή τοποθέτηση του Τούρκου υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για «επεκτατισμό» και πρόσθεσε ότι «όσοι υπερηφανεύονται πως φέρνουν σε διεθνές επίπεδο τα μεταξύ μας προβλήματα και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταπατήσουν τα δικαιώματά μας ζητώντας βοήθεια από κάποιους, πρέπει να ξέρουν ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα και κάποιες επιβολές στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».
Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα εμφανιστούν τα γερμανικά οχήματα Μάρντερ που έρχονται στην Ελλάδα προς αντικατάσταση των σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ-1 που θα σταλούν στην Ουκρανία.
Τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς. Πάντως, παρά τη σχετική φημολογία των προηγούμενων ημερών, δεν αναμένεται καμία συμφωνία για προμήθεια αρμάτων μάχης από τη χώρα μας.
Η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι η τρίτη φορά που θα συναντηθεί μαζί του ο κ. Μητσοτάκης. Είχαν συναντηθεί στις 31/5 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όταν ο πρωθυπουργός έδειξε τους χάρτες των τουρκικών προκλήσεων.
Ακολούθως, ο κ. Σολτς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο σε δείπνο με τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης. Θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Δώρα Αντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)