Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ριζόμυλοςαλλά και το Στεφανοβίκειο, τα δύο χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου στα οποία καταγράφηκαν σωρεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας που φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ να προέρχεται από μόλυνση του νερού του δικτύου ύδρευσης. Από την Παρασκευή το βράδυ το νερό έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για πόση, οι κάτοικοι πίνουν και μαγειρεύουν μόνο με εμφιαλωμένο και ταυτόχρονα προσπαθούν να ξεπεράσουν και να συμπτώματα, που σε πολλούς ήταν πολύ έντονα, με διάρροιες, πόνους στην κοιλιά και υψηλό πυρετό και κακουχία.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonellaspp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας προχώρησε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο λέγοντας πως πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη θητεία του. Ανέφερε ότι η πρώτη ενημέρωση έγινε στη ΔΕΥΑΡΦ την Παρασκευή το απόγευμα 31/5/2024 από την Διεύθυνση Υγείας για εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις ότι συνδέονται με την ποιότητα του νερού. Η παραπάνω υπηρεσία προέβη άμεσα στη λήψη δειγμάτων και την αποστολή τους σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο.
Η ανάρτηση του κ. Νασίκα προκάλεσε ένα έντονο κύμα αντίδρασης. Κάτοικοι των δύο χωριών ζητούσαν και απαιτούσαν παραιτήσεις υπευθύνων, ανέφεραν ότι οι δικοί τους άνθρωποι αρρώστησαν και πως οι έλεγχοι έπρεπε να ήταν πιο συστηματικοί και τακτικοί.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά. Κάτοικοι των περιοχών, συγγενείς τους, αλλά και κάτοικοι άλλων χωριών της περιοχής ζητούν εξηγήσεις για το πως δημιουργήθηκε αυτή η υγειονομική βόμβα που έπληξε τα χωριά τους.
Μάλιστα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στο ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας προσήλθαν 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24.
Στους κατοίκους των περιοχών αυτών παρέχονται εμφιαλωμένα νερά, ενώ υπάρχουν και υδροφόρες στις πλατείες, προκειμένου να προμηθεύονται νερό για άλλες οικιακές χρήσεις.
Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία Βόλου έχει διατάξει προκαταρτική, ζητώντας να διερευνηθεί το γιατί και το πως τέθηκε σε υψηλό κίνδυνο η δημόσια υγεία, πως βρέθηκε σαλμονέλα στο νερό, αλλά και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της κατάστασης αυτής κι αν υπήρξε ολιγωρία ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο.
Σημειώνεται ότι και σήμερα Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους, μετά από απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου.
Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα λειτουργήσει κανονικά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνει η Διεύθυνση Υγείας για την ασφάλεια και την υγιεινή της σχολικής κοινότητας.

magnesianews.gr