Στη στρατηγική της Πολιτείας για τη διαχείριση του καρκίνου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο εκδήλωσης του Economist με τίτλο «GREECE’S AGENDA TO COMBAT CANCER» (Το σχέδιο της Ελλάδας για τη μάχη κατά του καρκίνου). Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης και ειδικά των προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, αναφέροντας μάλιστα ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μαστογραφιών, έχουν ήδη εξεταστεί 99.000 γυναίκες εκ των οποίων σε 6.113 εντοπίστηκαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.
O κ. Πλεύρης ανέφερε τους πυλώνες πάνω στους οποίους επιχειρείται να δομηθεί το σχέδιο κατά του καρκίνου. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την πρόληψη και αυτή τη στιγμή τρέχουν ήδη έχουμε τρία οργανωμένα προληπτικά προγράμματα σχετικά με τον καρκίνο μέσα από το πρόγραμμα «Δοξιάδης»: το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, ενώ ξεκινούν από τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τη διάγνωση, και στη συνέχεια τη θεραπείας. «Εδώ έχουμε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι η νοσοκομειακή φροντίδα και ήδη αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δομές τις οποίες έχουμε με παρεμβάσεις που έχουν γίνει και στο Σωτηρία και με τα 4 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που μπαίνουν ή έχουν μπει στα δημόσια νοσοκομεία μας, με το ογκολογικό της Θεσσαλονίκης, όπου πλέον έχει χωροθετηθεί και έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης, καθώς επίσης και με τις δυνατότητες που γίνονται με την αναβάθμιση δομών, όπως γίνεται τώρα και με το Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Παίδων», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας.
«Παράλληλα, στο κομμάτι της θεραπείας θα πρέπει να δούμε την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες και ήδη στις συζητήσεις τις οποίες κάνουμε με την φαρμακοβιομηχανία, προσπαθούμε ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει και το πρόβλημα του clawback, να βρούμε τη χρυσή εκείνη τομή που θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν γρήγορα οι νέες θεραπείες στη χώρα και να τις λαμβάνουν βέβαια οι ασθενείς οι οποίοι τις χρειάζονται» συμπλήρωσε.
«Πέρα, από το κομμάτι της νοσοκομειακής φροντίδας και των φαρμάκων, υπάρχει και το κομμάτι που συνδέεται με την κατ΄ οίκον νοσηλεία, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα όπου ήδη έχει ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο και ήδη είμαστε έτοιμοι να αναφέρουμε τις πρώτες δημόσιας δομές οι οποίες θα είναι και δομές ανακουφιστικής φροντίδας», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «σε όλο αυτό το σκέλος φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικές οι νέες τεχνολογίες, για πρώτη φορά έχουμε δημιουργήσει και από το Φεβρουάριο υπάρχει το μητρώο για τον παιδικό καρκίνο, ενώ αντίστοιχα μέσα στα πλαίσια του ψηφιακού φακέλου τον οποίον έχουμε για τον ασθενή υπάρχει ξεχωριστή αυτοτελής δράση του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνδέεται με το μητρώο του καρκίνου» επεσήμανε ο υπουργός.
Τέλος ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι και στην τελευταία Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδείχθηκε κυρίαρχα το θέμα του καρκίνου ειδικά μετά την πανδημία και έγινε και επικαιροποίηση των κατευθυντηρίων οδηγιών αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις. «Πιστεύουμε ότι η χώρα μας πλέον αναφορικά με το σκέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου που υπάρχει δεν είμαστε σε μία κατάσταση εκτός του χάρτη, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά στην πρόληψη ήμασταν, αλλά ακολουθούμε ακριβώς αυτές τις οδηγίες και φιλοδοξούμε ότι οι στόχοι που έχει βάλει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι έχει να κάνει και με εξάλειψη κάποιων μορφών καρκίνου τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθεί.
Και μην ξεχνάμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση ήμασταν και τα τελευταία χρόνια που βάλαμε και τον εμβολιασμό για το HPV, όχι μόνο για τα κορίτσια που υπήρχε, αλλά και για τα αγόρια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ίσως είναι ένας από τους καρκίνους που μπορούμε να εξαλείψουμε με πρόληψη, με εμβολιασμό και με έγκαιρη διάγνωση».
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό για τις εξετάσεις για βιοδείκτες των 1,5 εκατ. ευρώ και ότι στόχος είναι η επέκταση στα 3 εκατ. ευρώ.
ygeiamou.gr