Ο Nίκος Χριστοδουλίδης είναι πλέον ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει εκλεγεί με ποσοστό 51,97% και παρά τις αρχικές ενδείξεις για «περίπατο» στον β’ γύρο ασχέτως του ποιος θα ήταν ο ανθυποψήφιός του, διαφάνηκε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκέντρωσε γύρω του την προοδευτική ψήφο, λαμβάνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 48,03%.
Η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει τη δική της σημασία και προκαλεί νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή του τόπου. Έδωσε την πρώτη του εκλογική μάχη γενικά και έχει καταφέρει να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα. Έχει καταφέρει να εκλεγεί με το αφήγημα πως προέρχεται από την ίδια την κοινωνία, αναγκάζοντας τα κόμματα του Κέντρου να συρθούν πίσω του και να κερδίσει τους κομματικούς μηχανισμούς των δύο μεγάλων κομμάτων, προκαλώντας σημαντικό ρήγμα στον ΔΗΣΥ.
Η επόμενη μέρα βρίσκει λοιπόν για πρώτη φορά τον νέο Πρόεδρο να έχει απέναντί του και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ερωτήματα εγείρονται όμως για το πώς θα κυβερνήσει με τις δυνάμεις του Κέντρου, δεδομένου ότι αυτές όχι μόνο έχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους αλλά έχουν να χειριστούν και σειρά εσωκομματικών δυσκολιών. Η εκλογή του συνεπώς καταδεικνύει πως θα πρέπει να ισορροπήσει σε λεπτές ισορροπίες για να αντεπεξέλθει, ενώ το πρώτο στοίχημά του που θα δώσει και το στίγμα της κυβέρνησής του θα είναι ο σχηματισμός της κυβέρνησής του και ποια πρόσωπα θα επιλέξει να έχει γύρω του. Από την επόμενη μέρα θα έχει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη μέρα στο Κυπριακό, να πείσει τον διεθνή παράγοντα για τη βούλησή του να λύσει το Κυπριακό, να χειριστεί τις δυσκολίες που έπονται στην οικονομία με την ακρίβεια και σίγουρα να αποδείξει πως είναι έτοιμος να πατάξει τη διαπλοκή από τη ρίζα της.
Το στοίχημα του υπουργικού
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα κλειστά τα χαρτιά του γύρω από το τι σκέφτεται στον σχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου. Έχει μόνο διαμηνύσει πως το 50% θα είναι γυναίκες, αλλά σε κανέναν από τον στενό του περίγυρο δεν έχει μιλήσει για τις σκέψεις του ή να διαβουλευθεί για τις θέσεις. Σύμφωνα με πηγές τόσο από τα συνεργαζόμενα κόμματα όσο κι από το ίδιο το επιτελείο του υπογραμμίζεται πως δεν έχουν συζητήσει διαμοιρασμό υπουργείων. Το επόμενο διάστημα συνεπώς θα διαφανεί αν το σύνθημα της «κοινωνίας των πολιτών» θα αποτυπωθεί στο υπουργικό σχήμα ή αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη του διαμοιρασμού θέσεων με τα κόμματα που τον στήριξαν. Ενδιαφέρον θα προκαλέσει και το αν θα βρίσκεται στο νέο υπουργικό συναγερμικό στέλεχος, δεδομένου ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι βρίσκεται σε επαφή με συναγερμικά στελέχη.
Ένας ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση
Όσο όμως κι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμιζε προεκλογικά πως θα ανοίξει την πόρτα συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου επιβεβαιώνει πως το κόμμα θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Η ένταση της αντιπολίτευσης θα εξαρτηθεί βεβαίως από την επόμενη μέρα στο κόμμα και τον σχηματισμό της νέας ηγεσίας. Η ένταση που υπήρξε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, με τον στενό πυρήνα του Αβέρωφ Νεοφύτου να εργάζεται για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη κατέδειξε πως δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα και η όποια διαδικασία διαβούλευσης. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του Συναγερμού. Οι εκλογές για νέα ηγεσία θα διεξαχθούν στις 11 Μαρτίου και ήδη στελέχη, όπως οι Γεωργιάδης και Δημητρίου, έδειξαν τις προθέσεις τους να διεκδικήσουν την προεδρία. Υπήρξε ωστόσο και σαφής διαφωνία στελεχών όπως των Νίκου Τορναρίτη, Νίκου Νουρή, Ιωνά Νικολάου, με τη στάση που τήρησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Εντάθηκε μετά το αποτέλεσμα με τον Ευθύμιο Δίπλαρο να θέτει ζήτημα ευθυνών αλλά και να ψέγει τη στάση της Καίτης Κληρίδου απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη. Της Καίτης Κληρίδου, που έθεσε ζήτημα διαφθοράς από πλευράς διακυβέρνησης Αναστασιάδη και βρέθηκε στο πλευρό του Αβέρωφ Νεοφύτου την Κυριακή για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ Αναστασιάδη-Αβέρωφ αναμένεται να εκτονωθεί στο εκλογικό συνέδριο και δεν αποκλείεται ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ΔΗΣΥ στον β’ γύρο, να έχει ρόλο για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία. Σίγουρα θα αποζητεί μία ηγεσία που δεν θα βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του, ακόμα και σε ζητήματα νομοσχεδίων.
Το πόσο αντιπολίτευση θα είναι συνεπώς ο ΔΗΣΥ θα εξαρτηθεί από το ποιος θα βρίσκεται στο πηδάλιο του κόμματος. Το μόνο βεβαίως σίγουρο είναι ότι το ΑΚΕΛ θα είναι ακόμη μία φορά στην αντιπολίτευση. Εκεί θα διαφανεί κατά πόσο το καλό αποτέλεσμα του ΑΚΕΛ θα ενισχύσει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο, με στόχο την επόμενη πενταετία να έχει πιθανότητες εκλογής ή αν θα ακολουθήσει ρόλο παρατηρητή.
«Ο αχταρμάς»
Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι πώς θα κυβερνήσει με μία μικρή μειοψηφία κομμάτων στη Βουλή. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν ήδη πανηγυρίσει τη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο μόνοι τους δεν μπορούν να περνούν νομοσχέδια. Δεν είναι μόνο ο αριθμός τους εντός της Βουλής, αλλά και τα σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα. Ιδιαίτερα η ΕΔΕΚ έχει να διαχειριστεί τα σοβαρά εσωκομματικά της ζητήματα, καθώς ο Μαρίνος Σιζόπουλος φαίνεται ένας Πρόεδρος υπό αμφισβήτηση, έχοντας πλέον μόνο τη στήριξη του Ανδρέα Αποστόλου, ιδιαίτερα μετά τη διαγραφή του Κωστή Ευσταθίου που στήριξε δημοσίως τον Γιώργο Κολοκασίδη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα κινήματα από Σοσιαλιστές που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Σιζόπουλο. Το ερώτημα για τα κόμματα ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ είναι αν θα μπορέσουν να συνεργαστούν, ή σε μία προσπάθεια επικράτησής τους στην κομματική σκακιέρα θα αναλωθούν στη μεταξύ τους πολιτική κόντρα, ενισχύοντας τις δυσκολίες της κυβέρνησης.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου