Τη ρητή διαφωνία του στο ενδεχόμενο παραχώρησης από το ΑΠΘ της νομής της έκτασης των 57 στρεμμάτων στην οποία περιέχεται και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου. Αντιθέτως εμφανίζεται να συναινεί στο ενδεχόμενο παραχώρησης της χρήσης της έκτασης, υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΠΘ θα λάβει αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Παράλληλα, το Τμήμα διερωτάται με ποια αρμοδιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμείχθηκε στην υπόθεση, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταβίβαση από το ΑΠΘ στο δήμο Πύλης της χρήσης (ή και της νομής, όπως διατείνεται ο δήμος Πύλης) του χιονοδρομικού κέντρου, ενώ θεωρεί ότι “εκφεύγει της νομιμότητας” το αίτημα του δήμου να του παραχωρηθεί η χρήση και η νομή της επίμαχης έκτασης, με καταβολή ανταλλάγματος προς το Δημόσιο.

Επιπλέον, στο ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος αναφέρεται ότι ο νόμος 4957/2022, βάσει του οποίου συγχωνεύθηκε το Τ.Δ.Δ.Π.Δ. (Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών) με το Α.Π.Θ., “είναι ο μόνος νόμος που αποξενώνει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος από την διοίκηση και διαχείριση των Πανεπιστημιακών Δασών, γεγονός που επανειλημμένα έχουμε εκφράσει την άποψη ότι χρήζει θεραπείας και νομοθετικής ρύθμισης”.

Στο “δια ταύτα” το ψήφισμα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος τονίζει ότι “Αξιώσεις οιουδήποτε για παραχώρηση νομής σε σχέση με τις παραπάνω εκτάσεις εκφεύγουν της νομιμότητας και θα βρουν το Τμήμα αντίθετο. Το Τμήμα συνδέεται διαχρονικά και άρρηκτα με τα Πανεπιστημιακά Δάση και τίθεται στη διάθεση του Ιδρύματος, προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης που θα αφορά αποκλειστικώς τη χρήση της έκτασης των 57 στρεμμάτων επί της οποίας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο, της λειτουργίας και εκμετάλλευσης αυτού για εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις επιταγές των σχετικών νόμων, και έναντι αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το Α.Π.Θ.”.

Το πλήρες περιεχόμενο του ομόφωνου ψηφίσματος έχει ως εξής:

“Η Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την υπ΄αριθμ. 10/10-1-2025 συνεδρίασή της ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

Να διατυπώσει δημόσια την θέση της επί των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την παραχώρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, το οποίο βρίσκεται εντός του Πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου Τρικάλων και να ενημερώσει το κοινωνικό σύνολο ότι:

-Η νομή και εξουσία διαχείρισης του δάσους Περτουλίου παραχωρήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βάσει του άρθρου 1, παρ. 1 του Ν. 6320/1934 με αποκλειστικό και σαφώς προσδιορισμένο σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριων της Δασολογίας, τη διεξαγωγή δασικών ερευνών και μελετών, καθώς και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείριση (άρθρο 1, Ν. 6320/1934). Το 1951 (Ν. 1881/1951) ιδρύθηκε το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (Τ.Δ.Δ.Π.Δ) ως Ν.Π.Δ.Δ., σκοπός του οποίου ήταν η διοίκηση και διαχείριση των κατά νομή παραχωρηθέντων στο Α.Π.Θ. Πανεπιστημιακών Δασών (Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής), υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Α.Π.Θ., με διατήρηση των ίδιων ακριβώς σκοπών, όπως αυτοί καθορίστηκαν στον Ν. 6320/1934. Στους δύο ανωτέρω νόμους υπήρχε η σαφής πρόβλεψη της συμμετοχής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στα θέματα διοίκησης και διαχείρισης, είτε μέσω της συμμετοχής δύο καθηγητών του Τμήματος στην Τριμελή Επιτροπή Διοίκησης και Διαχείρισης (Ν. 6320/1934), είτε μέσω της συμμετοχής πλειοψηφικά καθηγητών του Τμήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Δ.Δ.Π.Δ (Ν. 1881/1951). Ο Νόμος 4957/2022, βάσει του οποίου συγχωνεύθηκε το Τ.Δ.Δ.Π.Δ. με το Α.Π.Θ., είναι ο μόνος νόμος που αποξενώνει το Τμήμα από την διοίκηση και διαχείριση των Πανεπιστημιακών Δασών, γεγονός που επανειλημμένα έχουμε εκφράσει την άποψη ότι χρήζει θεραπείας και νομοθετικής ρύθμισης, για τη συνέχιση επίτευξης της πρότυπης διαχείρισης και διοίκησης των δασών αυτών, δεδομένης της εξ’ αντικειμένου εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και ενασχόλησης των μελών του Τμήματος σε θέματα αιχμής και καινοτομίας, που άπτονται των δασικών οικοσυστημάτων και της αντιμετώπισης των κινδύνων που αυτά αντιμετωπίζουν.

-Ως προς τα πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφορικά με τις αξιώσεις του Δήμου Πύλης για παραχώρηση νομής και χρήσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 20η/12/2024 μεταξύ του Υπουργείου, του Α.Π.Θ., του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση της χρήσης από το Α.Π.Θ. στο Δήμο Πύλης (αν και η Δημοτική Αρχή διατείνεται και περί παραχώρησης της νομής): To Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος διερωτάται περί του λόγου ανάμειξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θέμα της διαπραγμάτευσης για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Α.Π.Θ. (ως νομέα) και του Δήμου Πύλης (ως χρήστη), και κυρίως μετά την απόφαση του Δ.Σ. Δήμου Πύλης της 11ης/12/2024 να αιτηθεί την παραχώρηση της νομής και χρήσης της έκτασης του Χιονοδρομικού Κέντρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΔΑ:9A3ΔΩ14-2ΣΡ), αίτημα που κατά την άποψή μας εκφεύγει της νομιμότητας, καθώς ο Ν. 6320/1934 είναι σε ισχύ, και το Α.Π.Θ. ως νομέας της έκτασης (έχει φυσική εξουσία επάνω στο δάσος και ασκεί την εξουσία αυτή κατά διάνοια κυρίου) δεν μπορεί να παρακαμφεί, ώστε να καταβάλλει ο Δήμος Πύλης οποιοδήποτε αντάλλαγμα χρήσης απευθείας στο Δημόσιο. Πέραν των ανωτέρω, το Α.Π.Θ. ως νομέας ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του νόμου παραχώρησης των δασών και κανένας απολύτως από τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 1, παρ. 2 του Ν. 6320/1934 περί ανάκλησης της νομής δεν ισχύει, το αντίθετο μάλιστα. Επισημαίνεται ότι το Δημόσιο, έχοντας παραχωρήσει ρητά τη νομή στο Α.Π.Θ., δεν διατηρεί δικαίωμα να απολαμβάνει καρπούς από τη χρήση της γης, της οποίας τη νομή παραχώρησε.

-Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος θεωρεί θετική τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Δήμου Πύλης με σκοπό την παραχώρηση αποκλειστικώς της χρήσης της έκτασης των 57 στρεμμάτων επί της οποίας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο, της λειτουργίας και εκμετάλλευσης αυτού για εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις επιταγές των σχετικών νόμων, έναντι αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το Α.Π.Θ. Με την ανωτέρω παραχώρηση χρήσης, μπορεί να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση των στόχων της χρηστής εκμετάλλευσης των δασών και της πολυλειτουργικής δασοπονίας, όπως αυτοί εντάσσονται στους σκοπούς διαχείρισης από το Α.Π.Θ. Ταυτοχρόνως, δια της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου θα καταστεί εφικτή η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Αυτός ήταν εξάλλου και ένας από τους σημαντικότερους λόγους σύναψης σύμβασης 20ετούς χρησιδανείου, μεταξύ του πρώην Τ.Δ.Δ.Π.Δ. με τη Νομαρχία Τρικάλων το 2003, για τη χρήση έκτασης πενήντα περίπου στρεμμάτων, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση της ως Χιονοδρομικό Κέντρο.

-Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, που συμπληρώνει προσεχώς 100 χρόνια από την ίδρυσή του, συνεχίζει αδιάλειπτα να διακονεί πλήθος γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με την ύπαρξη και λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, όπως αδιαμφισβήτητα προκύπτει από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του (π.χ. Χιονολογία, Χιονοδρομικά Κέντρα, Δασική Αναψυχή, Δασική και Περιβαλλοντική Πολιτική, Δασική Οικονομική, Οικονομική της Πολυλειτουργικής και Καινοτόμου Δασοπονίας, Μάρκετινγκ Δασικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Τεχνικά Έργα και Φυσικό Περιβάλλον, κλπ), και επί των οποίων εκπαιδεύτηκαν και εκπαιδεύονται οι φοιτητές/τριές του στα Πανεπιστημιακά Δάση εδώ και 90 χρόνια, ενώ επιστημονικές και διπλωματικές εργασίες όλων των επιπέδων έχουν εκπονηθεί επί των συγκεκριμένων αντικειμένων, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του Ν. 6320/1934 για την παραχώρηση των δασών. Το Τμήμα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας περί επαναφοράς του Τ.Δ.Δ.Π.Δ., δεδομένων και των υφιστάμενων δυσλειτουργιών που καταγράφηκαν, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η αδυναμία διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών το θέρος του 2024 στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, για πρώτη φορά μετά από εννέα δεκαετίες, λόγω της μη αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών από την καταιγίδα Daniel.

– Εν κατακλείδι, δια του παρόντος καθίσταται δημοσίως σαφές ότι η νομή των Πανεπιστημιακών Δασών παραχωρήθηκε στο Α.Π.Θ. για την ικανοποίηση σκοπών που αφορούν ευθέως το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, σκοπούς τους οποίους και διαχρονικά ικανοποιεί πλήρως, προσφέροντας παράλληλα πολυπλεύρως στις τοπικές κοινωνίες. Αξιώσεις οιουδήποτε για παραχώρηση νομής σε σχέση με τις παραπάνω εκτάσεις εκφεύγουν της νομιμότητας και θα βρουν το Τμήμα αντίθετο. Το Τμήμα συνδέεται διαχρονικά και άρρηκτα με τα Πανεπιστημιακά Δάση και τίθεται στη διάθεση του Ιδρύματος, προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης που θα αφορά αποκλειστικώς τη χρήση της έκτασης των 57 στρεμμάτων επί της οποίας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο, της λειτουργίας και εκμετάλλευσης αυτού για εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις επιταγές των σχετικών νόμων, και έναντι αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το Α.Π.Θ.”.

trikalaenimerosi.gr (από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία)