Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο στην εμπορική αγορά του Βόλου και την Κυριακή, παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, «φορώντας» τα γιορτινά τους κι έτοιμα να υποδεχτούν τους καταναλωτές για τις εορταστικές τους αγορές. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολο Οντόπουλο, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, εξαιτίας και του καιρού δεν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα την Κυριακή αν και αυτό το ανέμεναν οι έμποροι, που γνωρίζουν ότι η Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά είναι αυτές με την μεγαλύτερη κίνηση.

«Δεν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα την Κυριακή. Μας τα χάλασε αρκετά ο καιρός που ξεκίνησε να βρέχει στην αρχή της λειτουργίας των καταστημάτων στις 11 περίπου, οπότε αυτό ήταν αποτρεπτικό για πολλούς συμπολίτες να κατεβούν στην εμπορική αγορά . Επίσης δεν έχουν καταβληθεί τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν μπει μισθοί και συντάξεις. Είναι μία από τις τρεις Κυριακές που έχουν το χαμηλότερο ενδιαφέρον από τις άλλες. Συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν μας προβληματίζει η συγκεκριμένη Κυριακή γιατί περίπου τα ίδια αποτελέσματα έχουμε τα προηγούμενα χρόνια τη συγκεκριμένη Κυριακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οντόπουλος ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι μία Κυριακή που πάει χαμένη για τους εμπόρους, απλώς είναι η Κυριακή του εορταστικού ωραρίου με την μικρότερη κατανάλωση.

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου, που μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα, ο κ. Οντόπουλος υπογράμμισε πως οι περισσότερες είναι ασύμφορες για τους εμπόρους, γι’ αυτό και το ΔΣ βγάζει απόφαση προτροπής στα μέλη του να μην λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

«Η Κυριακή του Νοεμβρίου, η Κυριακή του Ιουλίου, η μία από τις Κυριακές του Ιανουαρίου εκεί παραδοσιακά ο Εμπορικός προτείνει στα καταστήματα να μην λειτουργήσουν γιατί είναι ασύμφορες και τα έξοδα εκείνης της ημέρας είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Η συγκεκριμένη Κυριακή του Δεκέμβρη όμως μπορεί να έχει χαμηλότερη εμπορική κίνηση σε σχέση με τις άλλες δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου, είναι μία Κυριακή όμως που έχει κίνηση και αξίζει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά», σχολίασε ο κ. Οντόπουλος και τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος ζητά να εργάζεται μόνο τις τρεις Κυριακές του Δεκέμβρη και μία Κυριακή την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Επικοινωνία με την Αστυνομία για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στο κέντρο

Στο μεταξύ ο κ. Οντόπουλος αναφέρθηκε και στην καταδρομική διάρρηξη, που συνέβη την Κυριακή στο κέντρο του Βόλου, όταν ΙΧ έπεσε στη τζαμαρία κοσμηματοπωλείου με τους διαρρήκτες να παίρνουν ως λεία τους ανυπολόγιστης αξίας κοσμήματα.

«Σαφώς έχουμε θορυβηθεί από το χθεσινό γεγονός. Βέβαια, δεν είναι το πρώτο, δεν είναι και το τελευταίο απ’ ότι φαίνεται όμως τόσο οργανωμένο με αυτοκίνητο που το χρησιμοποίησαν ως παροχή για να σπάσουν τη τζαμαρία και την πόρτα για να κάνουν την καταδρομική για να αρπάξουν κοσμήματα αξίας , δεν είχαμε ξαναδεί τέτοιο περιστατικό στην αγορά», είπε ο κ. Οντόπουλος.

Τόνισε δε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται πάρα πολλές καταδρομικές ενέργειες από επιτήδειους όπου σπάνε τις τζαμαρίες ή τις πόρτες και μπαίνουν μέσα παίρνουν ό,τι βρούνε ή κάποιο υπολογιστή και φεύγουν. «Αυτή όλη η ενέργεια διαρκεί 1,5-2 λεπτά και κανένας συναγερμός δεν μπορεί να το αποτρέψει, ο συναγερμός μεν λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί για να ειδοποιηθεί η αστυνομία ή η εταιρεία security για να μεταβεί στο σημείο», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μεταφέροντας την ανησυχία και τον προβληματισμό των εμπόρων.

Όπως υποστήριξε έχουν γίνει παρεμβάσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, όμως αυτή η περίπτωση ξεχείλισε το ποτήρι. «Φαίνεται ότι είναι κάτι πιο οργανωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα κρούσματα. Θα επικοινωνήσουμε ξανά με την Αστυνομική Διεύθυνση θεσμικά να ζητήσουμε να αυξηθεί η αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης, γιατί τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε στο κομμάτι αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

Σχολίασε δε ότι το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο ήταν πολύ καλά θωρακισμένο με πόρτα κόστους 10.000 ευρώ, με θωρακισμένες τζαμαρίες, όμως οι επιτήδειοι βρήκαν τον τρόπο να εισέλθουν.

Σε λάθος δρόμο η κυβέρνηση για το φορολογικό

Τέλος, ο κ. Οντόπουλος αναφέρθηκε και σχολίασε την είδηση ότι το όριο για επιβολή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεβαίνει στις 20.000 ευρώ έσοδα σημειώνοντας ότι ίσως το ποσό αυτό να αφορά στον τζίρο, μένει όμως να διευκρινιστεί.

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θίγει το σύνολο των επαγγελματιών και κυρίως τη μικρή επιχείρηση. Νομίζω ότι η διάθεση είναι διαφορετική. 20.000 ευρώ τζίρος τον χρόνο είναι πολύ μικρό το ποσό. Όλοι πραγματοποιούν 20.000 ευρώ πωλήσεις τον χρόνο, εάν κάποιο δεν το κάνει έχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης, δεν φτάνει το ενοίκιο με τις 20.000 ευρώ πωλήσεις. Θεωρώ λογικό να μην εμπίπτει σε καθεστώς ΦΠΑ αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων, που δεν νομίζω ότι αφορούν στο λιανεμπόριο αλλά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν έξοδα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση είναι σε λάθος δρόμο σε ότι αφορά στη φορολογική πολιτική που θα έπρεπε να ασκήσει. Αυτό που έρχεται θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ήδη λαβωμένη επιχειρηματικότητα και κυρίως στη μικρή επιχειρηματικότητα. Είναι κάτι που η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της , όπως το βρήκε αντίστοιχα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου».

magnesianews.gr