Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Δήμο Νοτίου Πηλίου, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Αρχικά, μαζί με τον δήμαρχο, Μιχάλη Μιτζικό, ο υφυπουργός επισκέφθηκε περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου όπου έχουν προχωρήσει παρεμβάσεις αποκατάστασης. Ειδικότερα, επισκέφθηκαν περιοχές όπως η Άφησσος, η παραλία Ραζή, το Λεφόκαστρο, τα Ποτιστικά και η Μηλίνα, όπου προχώρησαν έργα αποκατάστασης – προσωρινής και μη – μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή το 2023, και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πολίτες, επαγγελματίες και αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Επίσης, ο κ. Τριαντόπουλος επισκέφθηκε και την Αργαλαστή, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τη δημοτική αρχή στο δημαρχείο της περιοχής, αναλύοντας τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, εστιάζοντας στην υλοποίηση των μέτρων του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής, αλλά και συζητώντας τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι από την κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής – σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών – έχει εγκριθεί έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 7,9 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ την επόμενη περίοδο θα δημοσιευθεί νέα πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών με επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση προς περιοχές του Νοτίου Πηλίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, εγκρίθηκαν περισσότερα από 83 εκατ. ευρώ από το Σεπτέμβριο του 2023 και έπειτα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων σημαντικό μέρος αφορά τις προσωρινές αποκαταστάσεις και τις παρεμβάσεις καθαρισμού σε περιοχές του Νοτίου Πηλίου.

Τέλος, όσον αφορά το μεγάλο έργο αποκατάστασης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως στο Δήμο Νοτίου Πηλίου δρομολογούνται παρεμβάσεις δομικής και μόνιμης αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο συνολικού προϋπολογισμού 75,6 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός στάθηκε στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων τόσο μέσα από πλαίσιο της κρατικής αρωγής από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και από το ειδικό σχήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, από τα σχήματα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – μέσα από την πλατφόρμα My Business Support – έχουν καταβληθεί στη Μαγνησία 6 εκατ. ευρώ προς 835 επιχειρήσεις, εκ των οποίων πολλές από αυτές στο Πήλιο και δη στο Νότιο Πήλιο. Επίσης, μέσα από το σχήμα το Υπουργείου Ανάπτυξης – μέσα από την πλατφόρμα Ependyseis – έχουν καταβληθεί στη Μαγνησία περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων αρκετές είναι επιχειρήσεις με έδρα στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Τα δύο παραπάνω σχήματα αφορούν επιχειρήσεις με απώλειες στον κύκλο εργασιών τους λόγω της θεομηνίας ‘Daniel’, δηλαδή περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν έμμεσες απώλειες.

Όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, από την πρώτη στιγμή υλοποιείται το σχήμα της κρατικής αρωγής, το οποίο πλέον υλοποιείται με βάση την επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καταβάλλεται το 86% της κρατικής αρωγής, σε συνέχεια των καταβολών της πρώτης αρωγής έναντι κρατικής αρωγής που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Μαγνησία, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 21,2 εκατ. ευρώ πρώτης αρωγής προς 6.580 περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Μαγνησίας, ενώ έχουν καταβληθεί – επίσης – 31,9 εκατ. ευρώ προκαταβολής της κρατικής αρωγής (50% και 86%) προς περισσότερες από 2.800 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Μαγνησίας. Φυσικά, σημαντικό μέρος των εν λόγω επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στο Νότιο Πήλιο, με τις καταβολές να συνεχίζονται ανάλογα με τη ροή στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τέλος, όπως τονίστηκε, στενή είναι η συνεργασία του κ. Τριαντόπουλου, με τους αγρότες της περιοχής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων στο πλαίσιο της στήριξης του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως «με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου έχουμε αναπτύξει ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν εγκριθεί ήδη 7,9 εκατ. ευρώ από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ενώ οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν ενισχυθεί τόσο για τις άμεσες όσο και για τις έμμεσες επιπτώσεις από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα στηρίζονται από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή που φθάνει το 86% της κρατικής αρωγής, με την τελική επιχορήγηση να μπορεί να φτάσει τις 500.000 ανά επιχείρηση, αλλά και αγροτική εκμετάλλευση. Επιχειρήσεις με έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στηρίχθηκαν τόσο από το σχήμα της πλατφόρμας του My Business Support που περιλάμβανε όλες τις περιοχές του Νοτίου Πηλίου, όσο και από το σχήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με συγκεκριμένη στόχευση που θα επεκταθεί την επόμενη περίοδο. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο εντατικό ρυθμό μαζί με όλους».

Eλένη Μανώλη (ertnews.gr)