Liberté, égalité, fraternité: Ελευθερία, ισότητα ,αδελφοσύνη: Η Γαλλία γιορτάζει σήμερα την επέτειο από την πτώση της Βαστίλης, εν μέσω φόβων ότι η βία των τελευταίων εβδομάδων στα προάστια του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων,θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ξανά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα απευθύνει στο έθνος την καθιερωμένη ομιλία του σε συνέντευξή του στον Τύπο,ανακοίνωσαν τα Ηλύσια. Είχε υποσχεθεί βέβαια να κάνει τον απολογισμό της δεύτερης πενταετούς θητείας του κατά τη διάρκεια της Εθνικής Επετείου, αλλά είπε τελικά ότι θα μιλήσει μόνο «τις επόμενες ημέρες».
Ισως ο Μακρόν δεν έχει ακόμη μια λαμπρή ιδέα για το πώς θέλει να συνδυάσει την «ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη» με τη σημερινή κατάσταση και τα βίαια επεισόδια στα πρόαστια,σε μια ομιλία.
Ο Μακρόν μίλησε βέβαια στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την Τετάρτη.Υποστήριξε ξανά ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι ούτε κοινωνικό, ούτε πρόβλημα ασφάλειας. «Είναι επειδή το κράτος έχει επενδύσει πολύ λίγα στα banlieues; αναρωτήθηκε. «Όχι! Επενδύουμε πολύ περισσότερα από ό,τι πριν από την πρώτη μου θητεία»,τόνισε ο Μακρόν. «Είναι λόγω έλλειψης δυνάμεων ασφαλείας ή δικαστικού προσωπικού, όπως λένε άλλοι; – Όχι! Δημιουργήσαμε περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας». Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. «Θα εργαστούμε με συγκροτημένο τρόπο για να βρούμε την καλύτερη δυνατή απάντηση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος
Χωρίς πυροτεχνήματα
Σήμερα θα λείψουν επίσης στις περισσότερες εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα. Μετά τον θάνατο του 17χρονου Nαέλ από αστυνομικό στα τέλη Ιουνίου, τα πυροτεχνήματα εκτοξεύονταν επί νύχτες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και στα δημόσια κτίρια. «Παρακαλώ, όχι ξανά», σκέφτηκαν πολλοί δήμαρχοι και ακύρωσαν τα πάρτι για την Quartorze Juillet-την 14η Ιουλίου, για να είναι στην ασφαλή πλευρά.
Αυτό είναι αδύνατο, έσπευσε να πει η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτης της άκρας δεξιάς. «Είμαι έκπληκτη που ορισμένοι δήμοι αποφάσισαν απλώς να ακυρώσουν τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου», είπε. «Φανταστείτε ότι: στη μεγάλη μας γαλλική δημοκρατία παραιτούμαστε από τις εθνικές μας εορτές – και μόνο λόγω πιθανών κρουσμάτων βίας ή επειδή κάποιοι ίσως αποφασίσουν να κάνουν ταραχές;» Στην πραγματικότητα, αυτό δείχνει «ότι ορισμένοι δήμοι έχουν χάσει τελείως την εμπιστοσύνη τους στο κράτος».
Διόρθωση εικόνας
Η γαλλική κυβέρνηση προφανώς θέλει να διορθώσει αυτή την εικόνα επειγόντως. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας απαγόρευσε την πώληση πυροτεχνημάτων σε ιδιώτες. «Κανείς δεν χρειάζεται να ακυρώσει τις εκδηλώσεις», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Ντερμανάν και παρουσίασε έναν μακρύ κατάλογο μέτρων ασφαλείας. «Συνολικά 130.000 αστυνομικοί θα είναι στις επάλξεις στις 13 και 14 Ιουλίου. Κάθε απόγευμα, 45.000 από αυτούς είναι ειδικά υπεύθυνοι για την πρόληψη της βίας στις αστικές περιοχές», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών. “Θέλουμε να εγγυηθούμε τη μέγιστη ασφάλεια ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαύσουν την εθνική εορτή – και να μην προκαλέσει προβλήματα μια χούφτα εγκληματιών. Θα είμαστε σκληροί με όποιον θέλει να χαλάσει αυτή τη μέρα», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Η πολιτική πίεση πίσω από αυτή τη στάση δεν προέρχεται μόνο από την ακροδεξιά, αλλά κυρίως από τους συντηρητικούς Les Républicains, την κεντροδεξιά παράταξη.
Η ηγεσία του κόμματος πρότεινε μια σειρά μέτρων νόμου και τάξης την περασμένη εβδομάδα. «Οι νέοι πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους – γι’ αυτό θέλουμε πλήρη ποινική ευθύνη από την ηλικία των 16 ετών», εξήγησε το κόμμα.«Και πρέπει να είναι δυνατή η καταδίκη ανηλίκων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη με συνοπτικές διαδικασίες – όπως είναι επίσης δυνατό με τους ενήλικες».
Στόχος η μετανάστευση
Ωστόσο, οι Républicains δεν περιορίζονται μόνο στις απαιτήσεις της πολιτικής ασφάλειας, αλλά προσπαθούν όλο και περισσότερο να εξηγήσουν τα ρήγματα και τα προβλήματα στην κοινωνία από την προέλευση.
Ο Μπρουνό Ρεταγιό,επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, βλέπει μια σύνδεση μεταξύ των ταραχών και της μετανάστευσης. «Έχω μιλήσει με πολλούς δημάρχους και όλοι λένε ότι τα προβλήματα είναι κυρίως εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά «γκέτο μεταναστών»», λέει ο Μπρουνό Ρεταγιό.
Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους ανθρώπους είναι Γάλλοι – στα χαρτιά. Μια δεύτερη και τρίτη γενιά μεταναστών.Που αισθάνονται όμως αποκλεισμένοι , στο περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας, μακριά από την προστασία του κράτους. Ενα φαινόμενο που ο Μακρόν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ξανά και ξανά μέχρι την αποχώρησή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
naftemporiki.gr