Μοναδικό στην Ελλάδα είναι το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες από τον πρύτανη Χαράλαμπο Μπιλλίνη, παρουσία πλήθους κόσμου.

Το Μουσείο υλοποιήθηκε μετά από 30 χρόνια αγώνα, στεγάζεται στο κτίριο του Π.Θ. Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, ενώ στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, καθηγητές του Π.Θ., η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλενα Αντωνοπούλου και ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Πολύζος.

Το Μουσείο αποτελείται από δύο αίθουσες, η πρώτη είναι αφιερωμένη στους συγγραφείς, σε παλιά βιβλία, σε πολλαπλές εκδόσεις, με διαφορετικά εξώφυλλα και γραμματοσειρές, που δείχνουν την πορεία και την εξέλιξη της τυπογραφίας, περιοδικά ακόμη και του προηγούμενου αιώνα, χειρόγραφα και αλληλογραφία συγγραφέων, προσωπικά τους αντικείμενα, όπως γραφομηχανή της Ζορζ Σαρή κ.α.

Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν πρωτότυπα έργα των εικονογράφων, γιατί η παιδική λογοτεχνία σημαίνει και εικόνα, εκτίθεται ενδεικτικά περιορισμένος αριθμός του υλικού, λόγω χώρου, αλλά θα υπάρχουν θεματικές. Το Μουσείο θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα πότε θα λειτουργήσει, θα είναι από τον Φεβρουάριο και μετά και η επίσκεψη θα γίνεται με ραντεβού, λόγω του περιορισμένου χώρου.

«Δεν θα μείνει στα όρια του Βόλου»

Ο πρύτανης του Π.Θ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης ανέφερε ότι είναι μια ξεχωριστή μέρα λόγω των εγκαινίων Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, ιδέα του Τμήματος Προσχολικής Αγωγή και της καθηγήτριας Τασούλας Τσιλιμένη πριν πολλά χρόνια και ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, τον Ιούλιο του 2022.

Σύμφωνα με τον πρύτανη είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο που δεν θα μείνει στα όρια του Βόλου, διότι είναι Πανελλαδικό και σκοπό έχει τη διαφύλαξη, ανάδειξη και παρουσίαση του έργου των συγγραφέων που ασχολούνται με την παιδική και εφηβική λογοτεχνία.

«Είναι δραστηριότητες που αναδεικνύουν το Π.Θ., εκτός από το εκπαιδευτικό του έργο και θέλω να συγχαρώ την καθηγήτρια κ. Τσιλιμένη και της εύχομαι να έχει πάντα τη δύναμη και το επιστημονικό μεράκι να συνεχίζει τα σημαντικό έργο που επιτελεί, γιατί οι δράσεις αυτές αναδεικνύουν το Πανεπιστήμιο και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια», ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης.

Φοβερό αρχειακό υλικό και αντικείμενα

Η καθηγήτρια του Παιδαγωγικών Π.Θ. και διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας Τασούλα Τσιλιμένη τόνισε ότι η ιδέα για την ίδρυση του Μουσείου είναι από το 1999, με την ίδρυση του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, που διηύθυνε ο καθηγητής Β. Αναγνωστόπουλος, όπου είχε την ιδέα να συμπληρώσει τη φράση ίδρυση Μουσείου.

«Αυτό ήταν πάντα στη συζήτησή μας, δεν ήταν οι συνθήκες κατάλληλες, δυσκολευτήκαμε πολύ, αλλά από το 1999 μέχρι σήμερα και ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια «φορτσάραμε», βρήκαμε θετική ανταπόκριση και σήμερα είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας», ανέφερε η διευθύντρια.

Η ίδια τόνισε ότι είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, έχει ιδρυθεί το 2022 από τη Σύγκλητο του Π.Θ. και η κ. Τσιλιμένη εκτίμησε ότι θα πάει καλά στην πόλη του Βόλου και γενικότερα στην επικράτεια, διότι έχει φοβερό αρχειακό υλικό που μπορεί να καλύψει ηλικίες παιδιών, εφήβων, ερευνητών, μελετητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κάθε άτομο που επισκέπτεται τα Μουσεία και αγαπάει τον πολιτισμό.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής του Π.Θ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, πρώην διευθυντής του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού ανέφερε ότι η σημερινή μέρα έχει ένα τέλος και μια αρχή. Τέλος του αγώνα 30 χρόνων, από το 1994 και αρχή της αυλαίας που ανοίγει σε ένα νέο όνειρο, το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, το οποίο στήθηκε με πολύ κόπο και αγώνα περισσότερο από την κ. Τσιλιμένη.

magnesianews.gr