Τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία και εκατοντάδες επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, με την καταβολή των αποζημιώσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους για να λειτουργήσουν ξανά ομαλά και να εκτελούν τις παραγγελίες.
Παράλληλα στις περιοχές όπως Παλαιά, Νεάπολη, που κτυπήθηκαν αλύπητα από την κακοκαιρία, πρέπει να υπάρξουν προγράμματα στήριξης, ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην «μεταναστεύσουν» σε άλλες ζώνες εντός πόλης και χαθεί πολύτιμο παραγωγικό κεφάλαιο από την ερήμωση των περιοχών, και τον κενό χρόνο που μοιραία θα υπάρξει μέχρι να επαναλειτουργήσουν αλλού και πάλι με προϋποθέσεις.
Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στη Μαγνησία, υπολογίζονται γύρω στις 3.000. Βέβαια είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια. Και μετά από ένα τρίμηνο από τις πλημμύρες τα προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι υπαρκτά. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ενώ πρέπει να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις.
Ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης τονίζει την ανάγκη ένταξης των πληγεισών επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. «Αυτές είναι οι δικές μας προσπάθειες, να υπάρξουν δηλαδή προγράμματα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις με ζημιές των 5.000-10.000 ευρώ, αλλά και άλλες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως υπάρχουν στον Νομό αρκετές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο και τον ρυθμό προ των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών, γιατί δεν έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται. Ήδη δόθηκε μια προκαταβολή, αλλά θα πρέπει να δοθούν όλα τα ποσά των αποζημιώσουν, ώστε είτε να κάνουν επιδιορθώσεις είτε να αντικαταστήσουν τα μηχανήματά τους. «Έχουμε αρκετές επιχειρήσεις από τον μεταποιητικό κλάδο που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους. Και εκεί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να προβεί σε αντικαταστάσεις και επιδιορθώσεις. Επίσης πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών, καθώς οι καλλιέργειες είναι πλημμυρισμένες και πρέπει να δοθούν βοήθειες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τουριστικές επιχειρήσεις λέγοντας πως «θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, καθώς διαθέτουμε χειμερινό τουρισμό και δεν πρέπει ο Νομός να τον χάσει αυτή την περίοδο. Οι γιορτές είχαν καλές πληρότητες, αλλά πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Είναι αναγκαίο να βελτιωθούν οι δημόσιες υποδομές, όπως είναι δρόμοι, γέφυρες, ώστε να βοηθηθούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. Να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις σε Πήλιο, αλλά και στα παράλια του Παγασητικού, όπου έχουν πληγεί οικισμοί».
Οι πλημμυροπαθείς ζώνες
Ο κ. Μπασδάνης τόνισε πως «στο πολεοδομικό μας συγκρότημα έχουμε δύο ζώνες που έχουν πληγεί. Η μία ζώνη είναι τα Παλαιά, Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να αποζημιωθούν γρήγορα. Επίσης πρέπει να υλοποιηθεί και ένα πρόγραμμα, ώστε οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών να μην «μεταναστεύσουν» σε άλλες ζώνες εντός της πόλης, όπου θα απαιτηθούν αρκετοί πόροι. Για παράδειγμα, για να μετεγκατασταθεί μια επιχείρηση από τα Παλαιά στο Βιοτεχνικό Πάρκο θα χρειαστεί πόρους για να αγοράσει χώρους και να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό. Θα απαιτηθούν χρόνια και θα χαθεί παραγόμενο προϊόν και εισόδημα. Γι’ αυτό πρέπει να θωρακίσουμε αυτές τις περιοχές, ώστε να μην πληγούν από τις πλημμύρες.
Η άλλη ζώνη στην πόλη είναι οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και αυτές, αλλά με παρεμβάσεις, ελπίζουμε ότι θα βρουν ξανά τον βηματισμό τους.
Η οικονομία της περιοχής έχει πληγεί. Εμείς χαιρετίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης γίνεται για να στηριχθεί το βολιώτικο και ευρύτερα θεσσαλικό προϊόν».
Συμπλήρωσε πως «πρέπει να δούμε ξανά την ανάπτυξη του αεροδρομίου, αλλά και του λιμανιού μετά την εγκατάσταση του νέου επενδυτή στους επόμενους μήνες. Επίσης είναι σημαντική η ηλεκτροκίνηση Βόλου-Λάρισας.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θέλουμε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα στοχευμένο και εξειδικευμένο σε κάθε κλάδο ξεχωριστά που επλήγη από τις πλημμύρες σε όλη τη Θεσσαλία. Ενωμένοι μεταξύ μας οι Θεσσαλοί θα καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα».
e-thessalia.gr