Από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου στην Καρδίτσα, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η 55η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, με πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Πρόκειται για έναν θεσμό που καθιερώθηκε το έτος 1927 προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, με τις εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές να προσδίδουν εθνική, ιστορική, πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική διάσταση.

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και σε όλους σχεδόν τους δήμους της και περιλαμβάνουν χορούς και τραγούδια από κάθε περιοχή της Ελλάδας αλλά και από αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του εξωτερικού, αναβίωση εθίμων και άλλα δρώμενα. Στη σκηνή των Καραϊσκάκειων ανταμώνουν περίπου 40 χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 1.000 χορευτές, οι οποίοι παρουσιάζουν τους χορούς και τα τραγούδια των περιοχών τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να ενώσει τους λαούς και να χτίσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της γιορτής, γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροματίου Ο Καραϊσκάκης, Σκοπευτικοί Αγώνες που διοργανώνει ο Σκοπευτικός Όμιλος Καρδίτσας Η Άρτεμις, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και παραδοσιακής ενδυμασίας από τις φιλοξενούμενες χώρες, σεμινάρια, μουσικά και χορευτικά εργαστήρια, καθώς και θεωρητικά μαθήματα μουσικής και χορού μεταξύ των φιλοξενούμενων αντιπροσωπειών.

Κύριος στόχος της γιορτής, είναι η προβολή, διάσωση και διάδοση του πολιτισμού και της παράδοσης.  Παράλληλα, ο θεσμός έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, όπως είναι η τόνωση της τοπικής αγοράς και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αλλά και η προβολή του πολιτισμού και των αξιοθέατων της Θεσσαλίας.

tornonews.gr