Στην πλατεία Νομαρχίας στη Λάρισα, έφτασαν σήμερα το απόγευμα αγρότες με τρακτέρ και πλήθος αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο μηχανοκίνητης πορείας διαμαρτυρίας με την οποία ζήτησαν στήριξη του εισοδήματος τους σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο της Π.Ε. Λάρισας και έριξαν συμβολικά και αμύγδαλα ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας “τα αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών.

Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον ν. Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος”.

Οι αγρότες ζητούν ακόμη να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος “όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην Ε.Ε., δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα”.

Επίσης να δοθούν “άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς, αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα κάστανα του ν. Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150€/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος”.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες ζήτησαν τέλος “να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis, αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης στον ν. Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια. Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα καρύδια και τα ακτινίδια”.

ertnews.gr