Με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ προκηρύσσονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Βόλο, Λάρισα, Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης, Καβάλα και Νάξο. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θέλουν να έχουν ολοκληρώσει σχεδόν το μεγάλο πακέτο των τριάντα διαγωνισμών οι οποίοι προχώρησαν την τελευταία τριετία μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Με την προκήρυξη των πέντε νέων μονάδων θα βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδόν 30 διαγωνισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιπλέον περίπου 15 μονάδες επεξεργασίας βρίσκονται υπό κατασκευή όταν το 2019 λειτουργούσαν μόλις τρεις για τις οποίες είχαν υπογραφεί συμβάσεις για Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι νέες δημοπρατήσεις αφορούν μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης με βάση και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των έργων.
Ο προϋπολογισμός των μονάδων σε Βόλο, Νάξο και Λάρισα κινείται κοντά στα πενήντα εκατομμύρια, για τη μονάδα της Καβάλας (ο πρώτος διαγωνισμός δεν προχώρησε) πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ και για τη μονάδα στον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον στα περισσότερα από τα έργα εκδηλώνουν σχεδόν όλοι οι «παίκτες» στη διαχείριση απορριμμάτων όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΗΛΕΚΤΩΡ (όμιλος Ελλάκτωρ), Μεσόγειος, Watt και Θαλής.
Πριν από λίγες ημέρες επαναπροκηρύχθηκε, με προϋπολογισμό 35,6 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας της Κέρκυρας, ετήσιας δυναμικότητας περί τους 55.000 τόνους, που θα λειτουργήσει με βάση τις νέες προδιαγραφές που συμφωνήθηκαν με την Κομισιόν.
Όπως υποστηρίζουν στο ΥΠΕΝ «αποτελεί μια μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, που θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων, όπως: ανακυκλώσιμα υλικά, προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και απόβλητα από τον υπολειμματικό κάδο. Η νέα αυτή μονάδα της Κέρκυρας θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και δευτερογενές καύσιμο. Με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό ταφής στα εισερχόμενα απόβλητα, αναμένεται να είναι κάτω από το 20,4%».
Τον τελευταίο ενάμισι μήνα δημοπρατήθηκαν και άλλες τρεις μονάδες, σε Πάτρα, Σαντορίνη (με ΣΔΙΤ) και Τήνο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μονάδα από τις τρεις είναι αυτή της Πάτρας δυναμικότητας 53.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και 8.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Με ΣΔΙΤ και προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ προωθείται η μονάδα της Σαντορίνης, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου στην Τήνο φτάνει τα 6,3 εκατ. ευρώ.
powergame.gr