Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εάν γίνονταν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα πρότεινε να ανταλλάξει εδάφη που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας με αντάλλαγμα την επιστροφή ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία.

«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με το άλλο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει. «Δεν ξέρω, θα το δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πλησιάζει στην τρίτη επέτειό της.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο και εξακολουθεί να κατέχει μέρος του εδάφους που είχε αρχικά καταλάβει, αν και το μέγεθός του έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών αντεπιθέσεων.

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ είχε ως στόχο την προστασία των παραμεθόριων περιοχών και ότι η κατεχόμενη γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι προοπτικές των οποίων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να προβλέπει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν είναι δυνατή καμία μελλοντική ρωσική επίθεση.

Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. Την Κυριακή ανέφερε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις επαφές αυτές.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον οικισμό Γιασενόβε στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο, στη διάρκεια των μαχών που προηγήθηκαν σε αυτήν την περιοχή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν 505 στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, τέσσερα συστήματα πυροβολικού και οκτώ οχήματα.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης συντονισμένη επίθεση από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, βάζοντας στο στόχαστρο ενεργειακές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας, καθώς και χώρους αποθήκευσης drones.

AΠΕ-ΜΠΕ