Τα πλούσια εκθέματά του σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του θεσσαλικού κάμπου, και αποτελούν στην πλειοψηφία τους δωρεές των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να το ενισχύουν με αντικείμενα που έχουν στα σπίτια τους.

Ο λόγος για το Λαογραφικό - Αγροτικό Μουσείο Ιτέας, το οποίο βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας και Λάρισας, κομβικό σημείο του γεωγραφικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Το μουσείο, τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη Θεοδώρα Μπλουγουρά, μπορούν να το επισκέπτονται καθημερινά μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής και τα οποία εκτίθενται τόσο στο εσωτερικό όσο και στον αύλειο χώρο του. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να δει αλωνιστικές μηχανές προηγούμενων δεκαετιών, αδοκάνες, τις οποίες έσερναν άλογα και τις χρησιμοποιούσαν στον αλωνισμό, τα πρώτα τρακτέρ που έκαναν την εμφάνισή τους στη θεσσαλική πεδιάδα, μαγγανοπήγαδο, από το οποίο αντλούσαν νερό οι κάτοικοι για να ποτίζουν το περιβόλι, όπως και σνέκες, ξύλινες στάμνες μέσα στις οποίες αποθηκευόταν αλάτι. Επίσης, υπάρχει η σάλα με αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Επίσης, κυρίαρχη θέση κατέχει ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές. Δίπλα στο Αγροτικό Μουσείο υπάρχει αθλητικό πάρκο όπου μπορούν να παίξουν οι μαθητές και χώρος όπου μπορούν να καθίσουν για φαγητό.

Μέσα από τα εκθέματα, συνεχίζει η ίδια, προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο, η παραδοσιακή αγροτική ζωή, τα ήθη και έθιμα του τόπου. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Παλαμά, έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 4.000 αντικείμενα. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Μάλιστα, εξηγεί η κ. Μπλουγουρά, είναι τόσα πολλά τα εκθέματα που δεν χωρούν στις αίθουσες του μουσείου, οι οποίες αυτό τον καιρό ανακαινίζονται, με αποτέλεσμα να έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες.

Το κτίριο του αγροτικού μουσείου είναι 560 μ2 και περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρεμμάτων. Το μουσείο δημιούργησε ο πρώην Δήμος Φύλλου στην προσπάθειά του να διατηρήσει και να αναδείξει την πολιτιστική του κληρονομιά. Πρόκειται για έναν εκθεσιακό χώρο προστασίας και αξιοποίησης στοιχείων αγροτικής κληρονομιάς, καταλήγει η κ. Μπλουγουρά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ