Προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ την προετοιμασία για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος και στις 7,5 εκατομμύρια παροχές στη χαμηλή τάση, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας. Έτσι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο Διαχειριστής έχει ήδη δρομολογήσει εντός του Νοεμβρίου την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους 4 «μνηστήρες» που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα περάτωσης περί το τέλος της τρέχουσας 10ετίας. Το roll-out θα γίνει σε δύο φάσεις, για την πρώτη από τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ έχει «κλειδώσει» δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕπ για την έγκριση της δανειοδότησης, στα τέλη του Αυγούστου, η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Για την υλοποίησή της, η δαπάνη θα ανέλθει στα επίπεδα των 546 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στοχευμένες» εγκαταστάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο Διαχειριστής προμηθεύεται ήδη παρτίδες «έξυπνων» μετρητών, τους οποίους εγκαθιστά σε νέες παροχές ή αντικαθιστά αναλογικά «ρολόγια» ρεύματος, τα οποία έχουν παρουσιάσει βλάβες. Μάλιστα, από το επόμενο έτος αναμένεται να αξιοποιήσει ακόμη πιο εκτεταμένα το πλεονέκτημα που δίνουν οι «έξυπνοι» μετρητές στη δραστική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ατού των ψηφιακών «ρολογιών» είναι πως κάνουν δύσκολη την όποια επέμβαση, με σκοπό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα καταμετρηθεί στην παροχή και επομένως δεν θα πληρωθεί. Επίσης, χάρις στις δυνατότητες τηλεχειρισμού, η κατανάλωση παρακολουθείται σε συνεχή βάση και από απόσταση. Επομένως, στην περίπτωση που παρακαμφθεί ο μετρητής, η απότομη και μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, θα δώσει «σήμα» στον Διαχειριστή για επιτόπιο έλεγχο.

Στόχος του Διαχειριστή είναι να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερη έκταση ήδη από το 2024 οι παραπάνω δυνατότητες, με τη «στοχευμένη» εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε κατηγορίες εμπορικών επιχειρήσεων (όπως η εστίαση) στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα «κλοπής» ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν έναν από τους πυλώνες του σχεδίου που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως είναι γνωστό, οι ρευματοκλοπές συνιστούν τις λεγόμενες «μη τεχνικές» απώλειες, οι οποίες επιβαρύνουν όλους τους προμηθευτές και μετακυλίονται στους συνεπείς καταναλωτές. Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός ΠΕΝ, Θοδωρής Σκυλακάκης, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, οι μη «τεχνικές απώλειες» κινούνται στο 4%, προκαλώντας ανάλογη προσαύξηση σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έτερος πυλώνας του σχεδίου του ΥΠΕΝ είναι η αυστηροποίηση των ποινών για όσους καταναλωτές εντοπίζονται να έχουν παρέμβει ή να έχουν παρακάμψει τον μετρητή τους. Μάλιστα, στην περίπτωση που η λαθροχειρία έχει γίνει από ηλεκτρολόγο, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταξύ άλλων να του αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Τρεις ανάδοχοι

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προκριθεί τέσσερις εταιρείες: η ισπανική θυγατρική της ITRON από τις ΗΠΑ, η ρουμανική θυγατρική της πολυεθνικής Elster, η ελληνική PROTASIS και η Iskraemeco από τη Σλοβενία. Από τους τέσσερις «μνηστήρες» θα επιλεγούν τρεις ανάδοχοι, προς τις αρχές του 2024.

Μετά την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί διαγωνισμοί, ανάμεσα στους τρεις αναδόχους. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτυγχάνονται οι πλέον ανταγωνιστικές τιμές.

Οι «έξυπνοι» μετρητές θα δώσουν επίσης τη δυνατότητα για συμβόλαια δυναμικής τιμολόγησης στην προμήθεια ενέργειας, όπως συμβολαίων με πολυζωνικές χρεώσεις, στα οποία οι τιμές αυξομειώνονται ανά χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης. Επιπλέον, με τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης ανά πάσα στιγμή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν απτό κίνητρο για ενεργειακή εξοικόμηση.

Παράλληλα, θα εξαλείψουν την επιτόπια παρουσία συνεργείων του Διαχειριστή για μία σειρά από λειτουργίες, μειώνοντας το λειτουργικό του κόστος. Έτσι, εκτός από τον άμεσα εντοπισμό των ρευματοκλοπών, θα περιορίσουν το κόστος λήψης μετρήσεων, διακοπής ηλεκτροδότησης και επανασυνδέσεων παροχών. Την ίδια στιγμή, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να εντοπίσει εύκολα και άμεσα τις βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης, ώστε να τις αποκαταστήσει.

insider.gr