Πάνω από 90.000 επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μικρές, έχουν λάβει μέχρι στιγμής χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το πρόγραμμα να αναδεικνύεται ως το πιο ολοκληρωμένο που έχει υπάρξει για τη χρηματοδότηση του επιχειρείν.
Την διαπίστωση αυτή κατέθεσαν χθες, στο πλαίσιο της ημερίδας FinForum 2023 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών οι κ.κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank και Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως τόνισαν, η ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις 17,8 δισ. ευρώ και δάνεια 12,7 δισ. τα οποία μπορούν τουλάχιστον να διπλασιαστούν με μόχλευση από τις τράπεζες), δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και είναι κρίσιμος ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος. Όσο για τους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν επενδυτικά, οι τραπεζίτες εστίασαν στην ενέργεια, τις υποδομές, τις επικοινωνίες, τον τουρισμό, τις αστικές αναπλάσεις, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
Τα επίσημα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί για την πορεία υλοποίησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι 31/5/2023 ανέφεραν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των 425 επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί ανερχόταν σε 15,71 δισ. ευρώ. Πλέον, όπως αναφέρθηκε χθες από τους τραπεζίτες, τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ και στο τελικό στάδιο έγκρισης από τις τράπεζες βρίσκονται δάνεια 7,4 δισ. ευρώ, το 60% αυτών από μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Το πλέον ενθαρρυντικό είναι δε, ότι τα δάνεια αυτά προορίζονται για επενδύσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, περιοχές με ανάγκη επενδύσεων.
Όπως αναφέρθηκε, οι μικρές εταιρείες (με τζίρο κάτω των 10 εκατ. ευρώ) μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δανείζονται με επιτόκιο 0,35% για 15 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που μπορούν να δανείζονται με επιτόκια εφάμιλλα των γερμανικών. Πάντως, διαπιστώνεται ότι δύο ζητήματα φρενάρουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στραφούν εντονότερα στο Ταμείο Ανάκαμψης: η όχι καλή ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που τους παρέχει και η φοβία τους για την διαδικασία της υποβολής επενδυτικού σχεδίου. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες παραδέχονται ότι πρέπει να κάνουν καλύτερη ενημέρωση, αλλά διαμηνύουν ότι «όποιος θέλει να δανειστεί, να μην φοβάται και να δείχνει τα πραγματικά στοιχεία του» και επισημαίνουν ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην επιχειρηματική πίστη το 2022 ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ (ρυθμός αύξησης 13%), από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις δανείων το 2022 ανήλθαν σε 25 δισ. ευρώ, με το 15% – 20% αυτών να σχετίζεται με την Πράσινη Μετάβαση. Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, ανέφεραν ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό κινούνται περίπου στο 13% του ΑΕΠ έναντι 20% στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι την περίοδο 2023 -2030 θα απαιτηθούν επενδύσεις 25 δισ. ευρώ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας. Αναφορά έγινε επίσης σε πρόσφατη έρευνα της McKinsey, η οποία διαπιστώνει ότι στη χώρα μας η πράσινη μετάβαση απαιτεί 500 δις ευρώ δαπάνες μέχρι το 2050, δηλαδή 18 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για μεγάλο νούμερο, αλλά εφικτό, καθώς υπάρχουν τα κεφάλαια για τη μετάβαση.
insider.gr