Πεδίο ανταγωνισμού των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαδικτύου έχει εξελιχθεί το πολύ αργό σε σχέση με τους μέσους όρους ταχύτητας, που συναντούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ίντερνετ. Έτσι όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να εκπονούν επενδυτικά προγράμματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση για λογικές ταχύτητες, καθώς οι τωρινές είναι πλήρως απογοητευτικές.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ FiberGrid θυγατρική της γνωστής εταιρείας, μετά την Αττική επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος. Ήδη έχουν προχωρήσει σε ανάθεση με διαγωνισμό σε ανάδοχο για την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home με το σκεπτικό της πληθυσμιακής κάλυψης και της απουσίας υποδομών FTTH.
Στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας τη μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους τη δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).
Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στη διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Σημειώνεται ότι εκτός από τον Βόλο στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η Λάρισα και τα Τρίκαλα, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς ημερομηνίες ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας των νέων ταχυτήτων, αν και εκτιμάται ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι το 2026, ενώ υπάρχει πιθανότητα για εντός του 2025.
magnesianews.gr