Η Λάρισα είναι γνωστή για τα υψηλά θερμοκρασιακά της επίπεδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό το φαινόμενο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Ακολουθεί μια εξέταση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν την υψηλή θερμοκρασία στη Λάρισα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γεωγραφική Θέση και Κλίμα

Η Λάρισα βρίσκεται στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος είναι γνωστός ως ο μεγαλύτερος πεδινός χώρος στην Ελλάδα. Αυτή η πεδινή γεωμορφολογία συμβάλλει στη συγκράτηση της ζέστης.

Προσανατολισμός των Ανέμων

Οι άνεμοι που πνέουν από τη θάλασσα δύσκολα φτάνουν στη Λάρισα λόγω της περιοχής που περιβάλλεται από βουνά. Αυτό συμβάλλει στην απομόνωση της ζέστης και στη μείωση της φυσικής ψύξης.

Ανθρώπινοι Παράγοντες

Η Λάρισα, όπως πολλές άλλες πόλεις, έχει υποστεί σημαντική αστική ανάπτυξη, κάτι που δημιουργεί το λεγόμενο “”Φαινόμενο Νησιού Θερμότητας” (Urban Heat Island – UHI)”. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αστικές περιοχές τείνουν να είναι πολύ ζεστότερες από τις γειτονικές τους αγροτικές περιοχές. Τα κτίρια, οι οδοί, οι πλατείες και άλλες επιφάνειες στις πόλεις απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που καθιστά τις πόλεις πολύ ζεστότερες απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Αυτό το φαινόμενο εντείνεται ακόμα περισσότερο από την απουσία πρασίνου και δέντρων, τα οποία παρέχουν σκιά και δροσιά. Το “Φαινόμενο Νησιού Θερμότητας” μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στις πόλεις κατά διάστημα από 1 έως 3 βαθμούς κελσίου, αλλά κατά τις περιόδους καύσωνα η διαφορά μπορεί να φτάσει και τους 12 βαθμούς κελσίου.

Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Όπως πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, και η Λάρισα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Είναι γεγονός ότι η γη ζεσταίνεται, κάτι που οδηγεί σε αυξανόμενες καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Συμπέρασμα

Τελικά, η υψηλή θερμοκρασία της Λάρισας το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν τη γεωγραφία, την αστική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες, ελπίζουμε να βρούμε καλύτερους τρόπους διαχείρισης της θερμότητας και προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

kosmoslarissa.gr