Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν καταλαβαίνει από εποχικότητα και θα μας ταλαιπωρεί, σημείωσε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θυμάτων από covid-19.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «το 2023 είχαμε 193 εισαγωγές και φέτος για την ίδια εβδομάδα 575. Είχαμε πέντε διασωληνώσεις και τώρα εννέα, είχαμε 16 θανάτους και τώρα 21».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει μια ύφεση της έξαρσης στο τέλος Ιουλίου αλλά θα ακολουθήσει μια νέα έξαρση στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε η νέα έξαρση «αφορά ηλικιωμένους κυρίως υπερήλικες με πολλά συνοδά προβλήματα, αυτοί κατά κανόνα μπαίνουν στα νοσοκομεία και οποιοσδήποτε έχει τροποποιήσει το ανοσοποιητικό του είτε γιατί παίρνει φάρμακα είτε γιατί έχει κάποιο νόσημα. Αυτοί πρέπει να επανέλθουν στα μέτρα προσωπικής υγιεινής καθώς και εμείς αν αρρωσταίνουμε να μην τους πλησιάζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «το εμβόλιο δεν προσφέρει αποστειρωτική ανοσία αλλά μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε ότι «θα πρέπει τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι επιφυλακτικά: να αποφεύγουν περιστάσεις με συγχρωτισμό και αν εμφανίσουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή».

Ερωτηθείς τι διαφορετικό έχουν οι νέες μεταλλάξεις είπε ότι «πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές με αλλαγές στην εξωτερική πρωτεΐνη που δίνει πλεονέκτημα να προσβάλει ανθρώπους που έχουν ανοσία».

«Όσο περνάει ο ιος γίνεται και λιγότερος επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά για τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν και τώρα. Η προστασία της μόλυνσης διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής.

Διευκρίνισε, δε, ότι «τώρα ο αριθμός των θανάτων αφορά άτομα είτε πολύ μεγάλης ηλικίας είτε με χρόνια νοσήματα» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «τηρώντας τα μέτρα και την έγκαιρη διάγνωση ο κίνδυνος θα περιοριστεί».

Κορωνοϊός: Πώς κινείται το θερινό κύμα στην επικράτεια - Μόνος χθες μπήκαν 100 στα νοσοκομεία

Περισσότεροι από 520 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid νοσηλεύονται στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων της χώρας, με τους 90 εξ αυτών σε Μονάδες. Το κύμα των εισαγωγών είναι σταθερά υψηλό τις τελευταίες εβδομάδες – ενδεικτικά χθες άγγιξε τις 100. Οι θάνατοι ασθενών με covid επίσης καταγράφουν ανοδική τάση, με τη συντριπτική πλειονότητα των θανόντων να είναι ηλικίας άνω των 70 χρόνων.

Κατά τους ειδικούς, η έξαρση του κορωνοϊού οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

  • α) στην παραλλαγή BA.2.86 (Flirt), με τις μεταλλάξεις F456L και R346T, που είναι μεταδοτική, ξεφεύγει της ανοσίας και δημιουργεί συνθήκες εύκολης μετάδοσης,
  • β)στον συγχρωτισμό εξαιτίας της καλοκαιρινής κοινωνικής ζωής, των ταξιδιών, των συναυλιών, των διακοπών,
  • γ)στην φθίνουσα ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση.



Σχεδόν οι μισοί νοσηλευόμενοι βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονταν εξ αρχής της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, συνεχίζουν να δέχονται τον κύριο όγκο των ασθενών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας νοσηλεύονταν 23 ασθενείς με covid και άλλοι 40 σε «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία», σε κλινικές. Στο «Αττικόν» ήταν έως χθες 19 ασθενείς και στο «Γεννηματάς» άλλοι 16, 14 στο «Αγία Όλγα» και 13 στο «Αμαλία Φλέμινγκ». Επίσης, άλλοι 22 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σημαντικός αριθμός ασθενών καταγράφεται όμως και σε ένα ειδικό νοσοκομείο, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Περίπου 25 νοσηλευόμενοι για ψυχική νόσο αναφέρθηκε ότι νοσούν τώρα με λοίμωξη covid. Το νοσοκομείο αποδείχθηκε ευάλωτο και αθωράκιστο στον κορωνοϊό καθώς η συρροή με τους νοσούντες ψυχικά ασθενείς ξέσπασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

SOS από τον ΕΟΔΥ για προστασία των ηλικιωμένων

Οι σκληροί δείκτες (εισαγωγές, νοσηλείες, θάνατοι) αποτυπώνουν με...σκληρό τρόπο το θερινό ξέσπασμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Και επικαιροποιούν τις συστάσεις των ειδικών για την προστασία όλων από τη μόλυνση, αλλά ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ευάλωτων που κινδυνεύουν πολύ από τη νόσηση με covid και τις επιπλοκές της.

Στη χθεσινή, εβδομαδιαία έκθεσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διατυπώνει συστάσεις τόσο προς τους ηλικιωμένους όσο και στον γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα, υπενθυμίζει τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και πρόληψης στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να τούς χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Απευθύνεται επίσης στον γενικό πληθυσμό, καλώντας σε ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα όταν πρόκειται να συναντήσουν άτομα ηλικιωμένα ή ευάλωτα, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού.

Πώς κινείται ο κορωνοϊός στην επικράτεια

Την ρεύμα των διακοπών ακολουθεί όπως είναι αναμενόμενο και ο κορωνοϊός. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα παρατηρήθηκε μόνο στην Αττική (-22%). Γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη μετακίνηση των πολιτών εκτός του λεκανοπεδίου σε άλλες περιοχές για διακοπές και συσχετίζεται με την αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της επικράτειας.

Ειδικότερα, καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+101%), στα Ιωάννινα (+65%), στην Ξάνθη (+62%), στην Πάτρα (+40%), στη Λάρισα (+39%) ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Βόλο (+21%), στη Θεσσαλονίκη (+18%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (0%).

protothema.gr