Βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο στον κατ’ εξοχήν τουριστικό μήνα στην χώρα μας. Η τουριστική κίνηση στα νησιά των Σποράδων παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με πέρσι ιδιαίτερα στην Σκιάθο, ενώ για Σκόπελο και Αλόννησο ο Ιούνιος και Ιούλιος ήταν χαμένοι τουριστικά μήνες. Η Σκόπελος και η Αλόννησος παραδοσιακά είναι λιγότερο τουριστικοί σε σχέση με την Σκιάθο και προτιμώνται κυρίως από οικογένειες και μεμονωμένα ζευγάρια που επιθυμούν πιο ήσυχες διακοπές

Ρεπορτάζ
Αρτέμης Χαλάτσης

Σκιάθος
Μιλήσαμε αρχικά με τον κ. Αλέξανδρο Ευσταθίου, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

Δώστε μας μια εικόνα για την φετινή τουριστική κίνηση στο νησί του Παπαδιαμάντη…
Για φέτος, ο τουρισμός στην Σκιάθο παρουσιάζει μια αύξηση 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Εμείς έχουμε εικόνα αφίξεων τουριστών έως αρχές Ιουλίου και μόνο για τις αφίξεις που αφορούν στο αεροδρόμιο καθώς εκεί υπάρχει πλήρης καταγραφή επιβατών. Για τα καράβια δεν έχουμε επίσημες μετρήσεις αλλά φαίνεται ότι κι εκεί τα πράγματα πάνε καλά. Οι Άγγλοι και οι Ιταλοί τουρίστες παρουσιάζουν μια αύξηση φέτος της τάξης 20-25%.

Έχει τις υποδομές η Σκιάθος να υποδεχτεί αυτόν τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο τουριστών;
Προς το παρόν μπορούμε και το κάνουμε χωρίς προβλήματα. Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πολλοί τουρίστες επιλέγουν να μείνουν σε airbnb, καθώς τα ξενοδοχεία γεμίζουν. Υπάρχουν κάποιες μέρες που η εικόνα του νησιού δείχνει να είναι πολύ γεμάτη σε τουρίστες κι αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε να μην περάσουμε σε φαινόμενα υπερτουρισμού στα επόμενα χρόνια. Παραπάνω τουρίστες μπορεί να υποστηρίξει το νησί αλλά μετά από κάποιον αριθμό ενδεχομένως να σημειωθούν προβλήματα. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η έλλειψη νερού από την υπερκατανάλωση, που όμως επαναλαμβάνω δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο και δεν θέλουμε να φτάσουμε. Όπως καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας όταν υπάρξει υπερτουρισμός σε μια περιοχή οπωσδήποτε αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα σε διάφορους τομείς.

Υπάρχει αύξηση κλινών στο νησί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Στην Σκιάθο δεν έχουμε αύξηση κλινών . Οι κλίνες σε αριθμό παραμένουν οι ίδιες όπως τα τελευταία χρόνια αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Πολλοί έχουν προβεί σε βελτιώσεις στα δωμάτια τους και γενικά στους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων κι ενοικιαζομένων δωματίων. Οι ανακαινίσεις αυτές μπορούν να ξεκινούν από ένα απλό δωμάτιο μέχρι και γενικές ανακαινίσεις όποτε παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες.

Γνωρίζετε αν θα υπάρξει αύξηση κλινών στο άμεσο μέλλον; Υπάρχουν επενδύσεις στα σκαριά;
Έχουν ακουστεί διάφορα για νέες επενδύσεις ή για μεγάλες ανακαινίσεις που θα επιφέρουν αύξηση του αριθμού κλινών αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή την στιγμή που μιλάμε. Ενδεχομένως να υπάρξουν, όμως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο προς το παρόν.

Σκόπελος
Για το νησί της Σκοπέλου μιλήσαμε με την κ. Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου.

Πώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στη Σκόπελο;
Φέτος η σεζόν στο νησί της Σκοπέλου ξεκίνησε δυναμικά για τα ξενοδοχεία του κέντρου της Σκοπέλου από τις αρχές Μαΐου. Όμως μετά η κίνηση μειώθηκε και φαντάζομαι έπαιξαν ρόλο οι εκλογές οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τον τουρισμό. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γειτονική Τουρκία αποτελεί πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό και η κατρακύλα της τούρκικης λίρας αποτέλεσε ευνοϊκό παράγοντα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην γείτονα χώρα κυρίως από ευρωπαίους τουρίστες. Οι ξένοι τα τελευταία χρόνια δεν κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους όπως έκαναν παλαιότερα, καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν καταλύματα και την τελευταία στιγμή και έτσι όσοι δεν είχαν κλείσει έκαναν στροφή προς τα τουρκικά παράλια λόγω διαφοράς συναλλάγματος και αγοραστικής δύναμης. Ο Ιούνιος για εμάς ήταν χαμένος μήνας ενώ αντίθετα ο Ιούλιος πήγε πολύ καλά.

Από πλευράς καταλυμάτων είστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι;
Οι κλίνες στο νησί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν μπει στην αγορά τα airbnb και οι ενοικιαζόμενες βίλες αλλά και κάποιες νέες τουριστικές μονάδες. Έτσι θα λέγαμε πως υπάρχει αύξηση κλινών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, μικρή μεν αλλά υπάρχει. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στα υπάρχοντα καταλύματα γίνονται συνεχώς αναβαθμίσεις κι ανακαινίσεις και αυξάνονται οι παροχές στους πελάτες και αυτό βοηθά στην αύξηση του τουρισμού αλλά και στην ποιότητα των τουριστών.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρείτε προσωπικό;
Με την ερώτηση σας αυτή θίγετε ένα ευαίσθητο σημείο. Αυτό της εργασίας στην τουριστική περίοδο. Δυσκολευτήκαμε πέρυσι, δυσκολευόμαστε φέτος και όπως πάνε τα πράγματα του χρόνου θα δυσκολευτούμε ακόμη περισσότερο. Τα επιδόματα που δίνονται τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους που ζουν στην Ελλάδα αποτρέπουν αυτά τα άτομα από το να δουλέψουν αφού αν εργασθούν θα χάσουν το επίδομα κι έτσι προτιμούν και κάθονται και να πληρώνονται και μόνο εφόσον τους προσφερθεί «μαύρη» εργασία μόνο τότε εργάζονται. Εμάς η εργασία μας είναι περιοδική δηλαδή δύο με τρεις μήνες το χρόνο. Τα δικά μας νησιά δεν είναι ούτε Μύκονος ούτε Σαντορίνη. Η τουριστική περίοδος είναι μικρή. Αυτό το κάνει πολύ δύσκολο να βρεις εργατικό δυναμικό καθώς οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο επιλέγουν να πάνε σε νησιά που έχουν μεγάλη τουριστική περίοδο.

Μήπως οι αποδοχές των εργαζομένων είναι χαμηλές;
Όχι οι αποδοχές είναι πολύ καλές. Είναι 1.200 ευρώ και δυο μέρες ρεπό. Σκεφτείτε ότι ψάχνουμε επιπλέον προσωπικό για να καλύψουμε τα ρεπό των εργαζομένων. Βέβαια σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουμε κι αν βρούμε αυτό δεν αποδίδει.

Γενικά ποιοι τουρίστες προτιμούν τη Σκόπελο;
Στο νησί έρχονται κυρίως γκρουπ τουριστών από συγκεκριμένες χώρες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Άγγλοι και οι Σκανδιναβοί. Ακολουθούν οι Ιταλοί με τους Ολλανδούς και μετά οι Έλληνες. Είναι ευχάριστο πως βλέπουμε και αρκετούς Έλληνες, οι οποίοι είναι όμως σαφώς λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια και είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά που επιζητούν ήσυχες διακοπές.

Αλόννησος
Για την Αλόννησο μας μίλησε ο Δημήτρης Καστάνης ξενοδόχος που διαθέτει ξενοδοχείο τόσο στην Χώρα όσο και βιλίτσες στην όμορφη περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αλοννήσου.

Πως βλέπετε μέχρι σήμερα την φετινή τουριστική κίνηση στο νησί;
Στην Αλόννησο τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται ο τουρισμός. Δυστυχώς τον Ιούνιο έως τα μέσα Ιουλίου η τουριστική κίνηση θα λέγαμε πως ήταν λιγότερη από αυτήν που περιμέναμε όμως τώρα από πλευράς τουριστών τα πράγματα πάνε καλά στο νησί κι ευελπιστούμε αυτό να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο. Θα έλεγα όμως ότι η κίνηση είναι μειωμένη κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχει αύξηση κλινών στην Αλόννησο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Όχι. Είμαστε στα ίδια επίπεδα. Όμως θα τολμούσα να πω, πώς ο τουρισμός εδώ είναι πιο ποιοτικός από τα άλλα νησιά καθώς έρχονται άνθρωποι μέσων και υψηλών εισοδημάτων, αλλά και οικογένειες που επιζητούν ήσυχες διακοπές. Εδώ έρχονται κυρίως Βρετανοί και Σκανδιναβοί .Οι Έλληνες είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό βέβαια είναι λυπηρό. Για να έρθει μια 4μελής οικογένεια στο νησί με αυτοκίνητο θέλει 600€, ενώ με τα ίδια χρήματα θα κάνει διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βέβαια αφού έρθει αποζημιώνεται από το φυσικό κάλος του νησιού κι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Βρίσκετε προσωπικό;
Αυτό που αναφέρατε τώρα είναι ένα πολύ μεγάλο αγκάθι. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Δεν μπορούμε να βρούμε καμαριέρες αν και ο μισθός είναι 1.200€ συν τα ένσημα. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η σεζόν στην Αλόννησο είναι πολύ μικρή, δύο μήνες. Έτσι πολλοί προτιμούν να εργασθούν στα μεγάλα νησιά όπου η σεζόν είναι 4 ή 5 μήνες. Ένας άλλος λόγος είναι τα επιδόματα. Πολλοί λαμβάνουν τα διάφορα επιδόματα που δίνει το κράτος και θέλουν να εργασθούν «μαύρα». Όμως ένας ξενοδόχος δεν ρισκάρει να πάρει στην εργασία του κάποιον με αυτό τον τρόπο καθώς το πρόστιμο είναι πολύ μεγάλο. Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν στο νησί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους που προβαίνουν σε ελέγχους σε όλα τα επίπεδα. Τελικά αυτό που γίνεται είναι να μπαίνει πολύ προσωπική εργασία, δηλαδή να εργάζεται όλη η οικογένεια. Επίσης συμβαίνει να παίρνουμε προσωπικό για κάποιες ώρες . Προσωπικό που είναι ασφαλισμένο κάπου να έρχεται και να παρέχει εργασία λίγες ώρες.

Τα airbnb είναι πληγή για τα ξενοδοχεία;
Θα έλεγα ότι τα airbnb είναι πράγματι πληγή αλλά παράλληλα λειτουργούν και συμπληρωματικά. Δηλαδή οπωσδήποτε παίρνουν πελάτες από εμάς, όμως από την άλλη βοηθούν ώστε να υπάρχουν καταλύματα ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Ένα άλλο θέμα είναι οι βίλες ιδιοκτησίας αλλοδαπών οι οποίοι τις περιόδους που δεν έρχονται στο νησί τις νοικιάζουν σε συντοπίτες τους και ουσιαστικά τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμούς του εξωτερικού και τα έσοδα του ελληνικού κράτους είναι ελάχιστα.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να θίξετε και το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού;
Θέλω να θίξω τις συγκοινωνίες. Το νησί είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν εισιτήριο και δεν μπορούν να έρθουν. Τα εισιτήρια είναι κλεισμένα τουλάχιστον δέκα μέρες νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει καθώς εδώ και δύο χρόνια έχουν καταργηθεί τα flying cut που έπαιρναν πολύ κόσμο κι έχουν μπει στη θέση τους τα flying dolphin που χωράνε πολύ λιγότερο κόσμο. Μπορεί να υπάρχει μέρα που να μην πατήσει κανείς στο νησί γιατί το δελφίνι έχει γεμίσει μέχρι Γλώσσα και δεν υπάρχουν εισιτήρια. Αυτά επίσης έχουν το μειονέκτημα να σταματάνε όταν έχει πάνω από 6 μποφόρ. Πριν πέντε μέρες το δελφίνι δεν ταξίδεψε για τον λόγο αυτό με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες που είχαν πτήση από Σκιάθο να χάσουν τις πτήσεις τους γιατί δεν έφτασε ποτέ το δελφίνι στην Αλόννησο να τους παραλάβει. Άλλοι πάλι, για να είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουν τις πτήσεις τους εγκαταλείπουν το νησί μια μέρα νωρίτερα και διανυκτερεύουν στην Σκιάθο και το ανάποδο.
Μια άλλη αρνητική παράμετρος για τις συγκοινωνίες είναι τα δρομολόγια των καραβιών και συγκεκριμένα η ώρα αναχώρησης από Βόλο προς Αλόννησο και το αντίστροφο. Υπάρχουν καθημερινά δύο καράβια που αναχωρούν από Βόλο και είναι και τα δύο το πρωί. ένα στις 07:30 και το άλλο στις 08:00. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος θέλει να έρθει με το αυτοκίνητο του στον Βόλο, πρέπει να ταξιδέψει όλη νύχτα ειδικά τουρίστες που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες που αν χάσουν το πρωινό καράβι ,αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν μια βραδιά στον Βόλο. Θα βοηθούσε πολύ, αν το ένα καράβι έμπαινε το μεσημέρι . Ανάλογα είναι και η επιστροφή. Αναχωρούν και τα δύο από το νησί μας στις 12:00 και 13:00 αντίστοιχα ,ενώ θα διευκόλυνε πάλι τουριστικά εάν είχε απογευματινό καράβι.
Τέλος πρέπει να σας πω, ότι μεγάλο λάθος είναι επίσης πως ξεκινάει η καλοκαιρινή σεζόν και δεν είναι αναρτημένα τα δρομολόγια των καραβιών στο site www.openseas.gr. Για παράδειγμα πολλοί ξένοι τουρίστες κλίνουν αεροπορικά για Σκιάθο από τα Χριστούγεννα μέχρι Απρίλη-Μάη, αλλά δεν είναι αναρτημένα τα δρομολόγια των καραβιών από Σκιάθο για Αλόννησο με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πότε θα ταξιδέψουν στο νησί. Έχουν ως τελικό προορισμό την Αλόννησο, βγάζουν αεροπορικό για Σκιάθο και κατά τα τέλη Μαΐου αναρτώνται τα δρομολόγια των πλοίων. Γενικά το να έρθεις και να φύγεις από το νησί είναι μια σπαζοκεφαλιά και για αυτό ευθύνεται η απόσυρση των flying cut από την γραμμή αλλά και οι ώρες αναχώρησης των καραβιών που σχεδόν συμπίπτουν. Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις τιμές των καραβιών που είναι αρκετά τσουχτερές και είναι λιγότερο δαπανηρό να πας από Πειραιά Κρήτη, παρά από Βόλο Αλόννησο. Θα ήταν ευχής έργον να είχαμε ουσιαστικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

e-thessalia.gr