Με τη σημερινή κατάθεση του κ. Ν. Ανδρουλάκη ολοκληρώνεται, εκτός απροόπτου, η σύντομης διάρκειας ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Ο επίλογος ως προς τις εργασίες της επιτροπής θα γραφτεί πλέον με τη σύνταξη πορίσματος, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί υπόψιν της εθνικής αντιπροσωπείας. Ολα τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ούτε αυτό το πόρισμα θα αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα στα κοινοβουλευτικά χρονικά, σύμφωνα με τον οποίο τα κόμματα παρουσιάζουν διαφορετικές πορισματικές εκθέσεις.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του (Open) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προϊδέασε για το περιεχόμενο της κατάθεσής του στην Εξεταστική: «Θα πάω και θα πω την άποψή μου. Μου κάνει εντύπωση ότι είμαι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλούν. Δηλαδή το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλεί η εξεταστική επιτροπή είμαι εγώ και όχι αυτοί που έχουν εμπλακεί και έχουν παραιτηθεί κιόλας από τις θέσεις τους γι’ αυτό το σκάνδαλο», είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά. Αλλά και ευρύτερα για τη στάση του κόμματος έναντι των κυβερνητικών χειρισμών ως προς την Εξεταστική που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση στην Ολομέλεια της γραμματέως της Κ.Ο. Ευαγγελίας Λιακούλη: «Η εξεταστική επιτροπή είναι μία εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Απομακρύνθηκαν με μια fast track διαδικασία οι μάρτυρες».

ΚΚΕ κατά Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά στην κυβερνώσα πλειοψηφία για τη συνολική στάση της και τους χειρισμούς της στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής εξαπολύουν εξαρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη «γαλάζια» άρνηση όλων των προτάσεων των κομμάτων για τους μάρτυρες οι οποίοι έπρεπε να κληθούν. Η σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί κυβερνητικής επιχείρησης συγκάλυψης αναμένεται να χρωματίσει και τη σημερινή συνεδρίαση και, κυρίως, να αποτυπωθεί στα πορισματικά κείμενά τους.

Αισθητή, πάντως, είναι η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς καταγγέλλει, πέραν της Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα κόμματα, επειδή –όπως υποστηρίζεται από τον Περισσό– έμεινε εκτός έρευνας η υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, μια υπόθεση η οποία καταγγέλθηκε πως άρχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Με ευθύνη της Ν.Δ. και όλων των υπόλοιπων κομμάτων, η Εξεταστική έκανε για άλλη μια φορά “γαργάρα” τα πολύ σοβαρά στοιχεία που έχει αποκαλύψει κατά καιρούς το ΚΚΕ, αλλά και όσα προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων στην ίδια την επιτροπή», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Τσιμουδιά και “θάψιμο”, ειδικά από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν την πρώτη ευθύνη».

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)