Την πλήρη εγκατάλειψη του κρατικού μηχανισμού και των τοπικών αρχών βιώνουν εδώ και δέκα και πλέον μέρες επιχειρήσεις, που βρίσκονται στις εκβολές του Ξηριά, παράλληλα με την οδό Λαρίσης, κοντά στο αμαξοστάσιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας και οι οποίες έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία.
Μέχρι χθες το απόγευμα ιδιοκτήτες και προσωπικό προσπαθούσαν μόνοι τους να καθαρίσουν τους χώρους από τους τόνους λάσπης και νερού, δίχως ρεύμα και δίχως νερό.
Κανένα συνεργείο και κανένας εκπρόσωπος του κρατικού μηχανισμού τόσες μέρες δεν έτεινε χείρα βοηθείας. Αγνοούν ενδεχομένως και την ύπαρξή τους λένε οι ίδιοι «ειρωνικά», θέλοντας να διασκεδάσουν… τον πόνο τους, καθώς η καταστροφή στην οποία έχουν περιέλθει είναι ολοκληρωτική.
Το ύψος του νερού όταν έσπασε ο Ξηριάς στον Βόλο και άρχισε να πλημμυρίζει η οδός Λαρίσης, καθηλώνοντας οχήματα και πεζούς στο οδόστρωμα, με τα ορμητικά νερά να καλύπτουν τα πάντα, «σάρωσε» τις επιχειρήσεις τους. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Μηχανήματα παρασύρθηκαν από τα νερά και είναι άγνωστο που έχουν καταλήξει, πόρτες και παράθυρα κατέρρευσαν, οι λάσπες σκέπασαν τα πάντα και τίποτα δεν θυμίζει ότι πριν από δύο εβδομάδες λειτουργούσαν εκεί επιχειρήσεις, που μάλιστα ήταν βιώσιμες και απασχολούσαν σημαντικό αριθμό προσωπικού.
«Για δεύτερη εβδομάδα χωρίς ρεύμα»
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα από την ημέρα που ξέσπασε η θεομηνία. Σύμφωνα με τα όσα λένε εκπρόσωποί τους έχει ενημερωθεί σχετικά ο ΔΕΔΔΗΕ όμως ακόμη και χθες δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
«Ούτε μπαλαντέζα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε όταν πέφτει το σκοτάδι. Είναι δυνατόν για δεύτερη εβδομάδα να μην έχει ενδιαφερθεί κανείς από τον κρατικό μηχανισμό αν υπάρχουμε ή όχι σαν επιχειρήσεις;», αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία της, η Σοφία Φώτα, στέλεχος επιχείρησης που λειτουργεί στην περιοχή και έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν επίσης νερό, που θα ήταν απαραίτητο στην περίπτωσή τους, έστω για να μπορέσουν να απομακρύνουν τους τόνους λάσπης κάτω από τους οποίους θάφτηκε πανάκριβος εξοπλισμός.
«Προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις και ίδια μέσα να καθαρίσουμε τις μονάδες μας. Όμως αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε δείχνει μέριμνα εκ μέρους του Κράτους. Η Πολιτεία θα έπρεπε να είναι δίπλα μας», συνεχίζει η κ. Φώτα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που συμβάλουν στην τοπική οικονομία και έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Η έκταση των ζημιών, το κόστος των ζημιών και των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες για τις επιχειρήσεις αυτές θα φανεί μόνο σε βάθος χρόνο, ενώ υπάρχει φόβος για ευρύτερες αρνητικές κοινωνικές εξελίξεις, με μειώσεις στις θέσεις απασχόλησης και στο εισόδημα.
Αλλωστε συνολικά στον νομό από τις πληγείσες εταιρείες, ορισμένες έχουν πληγεί άμεσα, δηλαδή έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες στον εξοπλισμό τους και άλλες έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά καθώς δίχως νερό δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται πρωτίστως για τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας, οι οποίες αν δεν υπάρχει νερό και μάλιστα ελεγμένο και πιστοποιημένο δεν μπορούν να παράγουν τα προϊόντά τους, τα οποία σημειωτέον διατίθενται στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες, συμβόλαια και παραγγελίες που αν δεν τηρηθούν οι επιχειρήσεις, δίχως δική τους υπαιτιότητα, θα πληρώσουν το τίμημα.
Στο πλαίσιο αυτό στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιούνται καθημερινά συσκέψεις , προκειμένου να συλλεγούν στοιχεία για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες, όπως επίσης να διαμορφωθεί ο κατάλογος των αιτημάτων στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση.
Bάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)