Ανοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Το επίδομα μητρότητας αντιστοιχεί σε 830 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια μητέρα φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Επιπλέον, στις 30 Απριλίου χιλιάδες μητέρες θα λάβουν και το αυξημένο επίδομα γέννησης.

Αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες

Μέχρι πρότινος οι αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και ελέυθερες επαγγελματίες έπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα. Πλέον, με την νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, το ποσό που μπορεί να εισπράξει μια νέα μητέρα αγγίζει τα 11.000 ευρώ. Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης νωρίτερα, σήμερα, στο Mega «με απλά λόγια, τώρα παίρνουν 830 ευρώ το μήνα (και αναδρομικά) επί 9 μήνες συν το επίδομα γέννας. Δηλαδή μια νέα μητέρα από ένα εφάπαξ 600-700 ευρώ παίρνει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ συνολικά για τα πρώτα της βήματα».

Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες- αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες- εισπράττουν πλέον σταθερά επίδομα μητρότητας 830 ευρώ το μήνα συν αναδρομικά για εννέα μήνες.

Αν προστεθεί και το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ, οι νέες μητέρες στηρίζονται με ένα ποσό πυ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Eιδικότερα, οι αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή, για το 9μηνο οι μητέρες θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, μία μη μισθωτή μητέρα θα λάβει συνολικά για 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ.

iefimerida.gr