Σε περίοδο κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης, έπειτα δύο χρόνια που ο ιός «έχασε» το χειμερινό ραντεβού του με τον άνθρωπο, έχει εισέλθει η χώρα μας. Οι επισκέψεις σε γιατρούς από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης όλο και πληθαίνουν, όπως έχει αυξηθεί και η θετικότητα των εργαστηριακών εξετάσεων για τη γρίπη. Την ίδια στιγμή, και ενώ διανύουμε ήδη το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης υπολείπονται σε σχέση με το αναμενόμενο. Και μάλιστα όταν οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εφέτος η γρίπη θα κάνει έντονη την παρουσία της. Εως και χθες είχαν γίνει 1.890.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί, όταν κατά μέσον όρο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου γίνονται 3.000.000 – 3.500.000 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 12% οι επισκέψεις σε γιατρούς από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Ποσοστό 12,2% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν (συνολικά 49 από νοσοκομεία και από γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας) ήταν θετικό σε ιούς της γρίπης τύπου Α, κυρίως Α(Η3Ν2). Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3%. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν είναι ακόμη μικρός ο αριθμός των δειγμάτων που αποστέλλονται και ελέγχονται. Από τις αρχές Νοεμβρίου έχει καταγραφεί στη χώρα μας και το πρώτο σοβαρό περιστατικό γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, το οποίο αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα 82 ετών ο οποίος ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Την περασμένη εβδομάδα περίπου το 4% των επισκέψεων σε γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης – ειδικά για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών οι επισκέψεις λόγω γριπώδους συνδρομής έφθασαν το 8%.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, σημειώνει στην «Κ» ότι «αυτό που βλέπουμε είναι πως έχουμε κυκλοφορία αναπνευστικών ιών και από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζουν οι γιατροί, ένας σημαντικός αριθμός αφορά περιστατικά γριπώδους συνδρομής. Σίγουρα πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών σε σχέση με πέρυσι, όταν όμως είχαμε μέτρα λόγω της πανδημίας COVID-19. Αυξημένα είναι και τα περιστατικά ιώσεων στα παιδιά, κάτι που είναι αναμενόμενο μετά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας». Οπως εξηγεί ο κ. Παρασκευής, τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 ο παιδικός πληθυσμός δεν ήρθε σε επαφή με αναπνευστικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ανοσία τους τώρα έναντι αυτών των ιών να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεχομένως κάποια παιδιά να μην έχουν έρθει καν σε επαφή με ιούς όπως η γρίπη και να μην έχουν καν ανοσία έναντι αυτής, που σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν. «Ολα αυτά είναι η ένδειξη ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ότι θα πρέπει να τηρούνται μέτρα όπως η αναπνευστική υγιεινή, η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού και η απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων», τονίζει ο καθηγητής.

Εως και χθες είχαν εκτελεσθεί 1.876.000 συνταγές αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα μας, ενώ είχαν συνταγογραφηθεί 2.209.000 εμβόλια. Μεγαλύτερη συνέπεια στο ραντεβού για το εμβόλιο έναντι της γρίπης δείχνουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω (1.168.000 εκτελεσμένες συνταγές) και ακολουθούν όσοι φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενα νοσήματα (247.000 συνταγές). Για άλλη μία χρονιά οι έγκυες υπολείπονται στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ενώ στη χώρα μας έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις ετησίως, έως και χθες μόλις 6.297 έγκυες είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης.

Συνταγογράφηση

Πέρυσι και φέτος ο εμβολιασμός για τη γρίπη γίνεται υποχρεωτικά κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κάτι που βοηθάει σημαντικά στην καταγραφή των εμβολιασμένων στο μητρώο εμβολιασμών. Χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε (ANT1) ότι σύντομα η διαδικασία θα αλλάξει και θα χορηγείται το εμβόλιο χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των γιατρών, που τονίζουν ότι η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί αποκλειστικά μέρος της ιατρικής πράξης. «Δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη, αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης», σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)