Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει για τις αυξήσεις στα φάρμακα, αναφέροντας τα εξής: 

"Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ισχύουν από προχθές Δευτέρα νέες χαμηλότερες ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τιμές πάνω στις οποίες προκύπτει η αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων, σε εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό σημαίνει μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων με αντίστοιχη αύξηση της επιβάρυνσης των ασθενών.

Η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών είναι μια ενέργεια στην αλληλουχία των γεγονότων, που σκοπό έχει την μετακύλιση του κόστους σε βάρος των ασθενών, με ταυτόχρονη ελάφρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών από διάφορες επιβαρύνσεις.

Παρόμοιες ενέργειες αποτελούν οι αυξήσεις των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η απόσυρση από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων πολλών αξιόλογων και απαραίτητων σκευασμάτων, ο καθορισμός αποζημίωσης σε χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κλπ. Οι πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον, οδηγούν σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα ισχύει νέο δελτίο τιμών με μειώσεις σε εκατοντάδες σκευάσματα που κυκλοφορούν για πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά φαρμάκου, χωρίς, όμως οι μειώσεις αυτές να καταλήγουν στον ασθενή, από τη μια λόγω της αύξησης των συμμετοχών κι από την άλλη λόγω της υποκατάστασης πολλών σκευασμάτων με άλλα ακριβότερα σκευάσματα.

Πολλά είναι τα σκευάσματα που λόγω των μειώσεων τιμών έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και έχουν αντικατασταθεί από άλλα ακριβότερα ή έχουν βγει εκτός της λίστας αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων, παρά το γεγονός ότι είναι φάρμακα απαραίτητα για μια πλειάδα ασθενειών. Όσα βρίσκονται εκτός της λίστας αποζημίωσης και ειδικά όσα χαρακτηρίζονται ως ΜΗΣΥΦΑ, λαμβάνουν υψηλότερες τιμές. Τη δαπάνη των φαρμάκων αυτών επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

Οι μειώσεις τιμών επιφέρουν και επιπλέον προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου και στην ομαλή διακίνηση, αφού και από τη μια προκαλούν τεράστιες απομειώσεις της αξίας των αποθεμάτων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, με εκατομμύρια ευρώ χαμένο εισόδημα και από την άλλη, δημιουργούν περισσότερο ελκυστικές συνθήκες για την εξαγωγή των σκευασμάτων αυτών προς τρίτες χώρες εντός Ευρωπαικής Ένωσης, άρα και την μείωση της επάρκειας τους, γεγονός που αποτελεί σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σταθερά στα φαρμακεία μας, φαρμακοποιοί και ασθενείς.

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, που ίσχυε για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε δώσει σημαντικά αποτελέσματα στο πρόβλημα της επάρκειας.

Ενημερώνουμε όλους τους πολίτες ότι οι ιατροί που συνταγογραφούν και φυσικά οι φαρμακοποιοί που εκτελούν τις ηλεκτρονικές συνταγές, καμία σχέση δεν έχουν με το κόστος των φαρμάκων, το οποίο καλείται ο καθένας να πληρώσει στο φαρμακείο και το οποίο αναγράφεται σε κάθε εκτελεσμένη συνταγή.

`Παράλληλα, καλούμε τους πολίτες, τους συλλόγους ασθενών καθώς και αυτούς των συνταξιούχων, ασφαλισμένων ασφαλιστικών ταμείων κλπ, να απαιτήσουν από την Πολιτεία μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο και την υγεία γενικότερα, που θα πρέπει να συγκροτηθεί με κύριο γνώμονα το όφελος του ασφαλισμένου, το χαμηλότερο κόστος στις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητα των θεραπειών και φυσικά την επάρκειά των φαρμάκων".