Αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων της πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ζητεί με εγκύκλιό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Στην εγκύκλιο της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που παρατίθεται πιο κάτω, δίνεται - μεταξύ άλλων - έμφαση στους ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες.
Όπως επισημαίνεται, πρέπει να ελεγχθούν τα ακόλουθα:
Η νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας.
Η επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων παρασκευής.
Ο ορθός και πλήρης εξοπλισμός.
Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.
Θα πρέπει, επίσης, να ελεγχθεί η αυξημένη διακίνηση γευμάτων μέσω οχημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Ο υγειονομικός έλεγχος ασκείται σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων και αφορά:
Τον χρόνο παράδοσης.
Τη θερμοκρασία συντήρησης - μεταφοράς.
Την καθαριότητα και υγιεινή του μεταφορικού μέσου.
Την τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, όπου απαιτείται.
Έλεγχοι πρέπει να γίνονται και στις αυξημένες ποσότητες αποθηκευμένων πρώτων υλών, πριν και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με στόχο τη διασφάλιση:
Της καταλληλότητας των προιόντων.
Της ορθής αποθήκευσης (θερμοκρασίες, υγρασία, οργάνωση αποθήκης).
Της αποφυγής επιμολύνσεων.
Της τήρησης των κανόνων ιχνηλασιμότητας.
iatronet.gr










