Αστοχίες στον σχεδιασμό υλοποίησης έργων που αφορούν τη διαχείριση των νερών και της κλιματικής κρίσης στην Θεσσαλία διαπιστώνει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» της ΕΡΤ Θεσσαλίας.

Για τα προς υλοποίηση μικρά έργα σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, ο κ. Λέκκας, ισχυρίζεται ότι «ο σχεδιασμός είναι ατεκμηρίωτος», υπογραμμίζοντας ότι δεν φτάνει να κατασκευαστούν κάποια μικρά φράγματα σε ορεινούς όγκους, αλλά πως και που ακριβώς θα κατασκευαστούν.

«Αν προκύψει ένα νέος Daniel ή μικρότερης έντασης κακοκαιρίας, αυτά μπορεί να δράσουν και αρνητικά σε πολλά επίπεδα», όπως υποστηρίζει.

Ο κ. Λέκκας, κατηγόρησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι «ο σχεδιασμός γίνεται από μια «κλειστή ομάδα», που δεν γνωρίζει την ακριβή γεωτεκτονική, γεωπεριβαλλοντική, γεωδυναμική της Θεσσαλίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι η συζήτηση που είχε γίνει προ μηνών για εκτροπή των νερών της Κάρλας προς το Αιγαίο, ή την απάντληση των νερών με πλωτά αντλιοστάσια ήταν «γελοιότητες που αποπροσανατολίζουν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επισήμανε ότι μετά από αυτοψία στην περιοχή της Φαρκαδόνας διαπίστωσε πως γίνεται με λανθασμένο τρόπο η ανακατασκευή δυο σχολείων στην περιοχή.

Ο καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, υπογράμμισε την έννοια της ανθεκτικότητας παντού και επισήμανε ότι λόγω της καταστροφής που βίωσε η περιοχή πέρσι, η τρωτότητα της Θεσσαλίας συνεχίζει να είναι μεγάλη.

Ο κ. Λέκκας, προανήγγειλε τη διοργάνωση μεγάλου επιστημονικού φόρουμ στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή ομάδας πανεπιστημιακών καθηγητών και με γενικό τίτλο «Η Θεσσαλία στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης».

Στο φόρουμ θα παρουσιαστούν και θα εξηγηθούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον αντισεισμικό σχεδιασμό και ως πρόεδρος του αρμόδιου Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εδώ και δέκα χρόνια, ο κ Λέκκας, τόνισε ότι συνεχίζεται, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 38.000 κτίρια σε όλη τη χώρα, ενώ έχει προχωρήσει και ο σεισμοτεκτονικός χάρτης του Ελλαδικού χώρου, με την συγκέντρωση πληροφοριών από όλους τους αρμόδιους επιστήμονες στην χώρα.

ertnews.gr