Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Τετάρτης (30/4) η ογκωδέστατη δικογραφία για το τραγικό δυστήχημα των Τεμπών, που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Πρόκειται για μία δικογραφία 10.000 σελίδων, η οποία πρέπει διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η δικογραφία θα είναι διαθέσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής και οι βουλευτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, “κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής, για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες από κανέναν. Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμη και αν η δικογραφία ήταν χιλιάδων σελίδων η πρόσβαση δινόταν κάθε φορά σε έναν εκπρόσωπο από κάποια κοινοβουλευτική ομάδα και οι υπόλοιποι ανέμεναν σε λίστα για να λάβουν γνώση”.

“Διαμορφώσαμε την αίθουσα “168-Παύλος Μπακογιάννης” με 10 τερματικά, ένα για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν το σύνολο της δικογραφίας, που μας διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αίθουσα αυτή, εκτός από σήμερα, που θα ανοίξει από τις 11:00 για να δούμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας βρίσκεται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ενώ οι υπολογιστές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στο Σώμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε, επίσης, στη Βουλή ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, και ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

Από την εξέταση και αξιολόγηση του υλικού θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στoυς πρώην υπουργούς, αν δηλαδή θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, για την άσκηση δίωξης εναντίον υπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας που υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές, και απόφαση της Βουλής που δέχεται αυτήν την πρόταση. Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα (28/4), η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, μέσω Αρείου Πάγου και υπουργείου Δικαιοσύνης, και προωθήθηκε στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να ελεγχθούν ενδεχόμενες ευθύνες δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή του Κώστα Καραμανλή που διατελούσε υπουργός κατά το χρόνο του δυστυχήματος αλλά και του προκατόχου του Χρήστου Σπίρτζη.

Αφορμή για τη διαβίβαση της δικογραφίας είναι οι δύο απολογίες που δόθηκαν από τον τότε αναπληρωτή προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, το περιεχόμενο των οποίων έχει αποκαλύψει το NEWS 24/7.

Όπως έχει δημοσιευθεί, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών ήταν ενήμερη για τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών και μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε αποστείλει εσωτερικό έγγραφο προς τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον ΓΓ. του υπουργείου περιγράφοντας την «ελλιπή συντήρηση του σιδηροδρόμου και τον κίνδυνο ατυχημάτων και συμβάντων».
Η προανακριτική
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προταθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κωσταντίνο Καραμανλή. Αντίστοιχα όμως δεδομένος είναι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να ακολουθηθεί πλήρως το μοτίβο της υπόθεσης του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του πρώην υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που ελέγχεται για το «μπάζωμα» στα Τέμπη, η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχθηκε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος. Στη συνέχεια όμως, στήριξε την τακτική της παραπομπής του θέματος σε δικαστικό συμβούλιο, μετά από αίτημα του ίδιου του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Όπως έχει διαφανεί, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρηθούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, προκειμένου να δοθεί θετική ψήφος στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών σε μυστική ψηφοφορία.

Δηλαδή η πρόταση που θα ψηφίσει να περιλαμβάνει κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και να υπάρχει η προοπτική της παράκαμψης της προνακριτικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο μέσω της παραπομπής σε δικαστικό συμβούλιο.

Ερώτημα όμως προκύπτει για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η πρόταση που θα κατατεθεί από την αντιπολίτευση, περιλαμβάνει πρόταση με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Σε ένα τέτοιο «σενάριο» η κυβέρνηση είτε θα απορρίψει την πρόταση, είτε η ίδια θα καταθέσει δική της πρόταση με διαφορετικό κατηγορητήριο. Σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφεί το παράδοξο του να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που θα προτείνει την παραπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μάλιστα περισσότερο από 2 χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τώρα, τον πρώτο λόγο έχει το ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τις απαραιτητες 30 υπογραφές προκειμένου να καταθέσει πρόταση για την σύσταση προανακριτικής. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς θα εξεταστούν οι αναφορές στην δικογραφία και «το ΠΑΣΟΚ, αφού τις αξιολογήσει, θα δούμε τι ευθύνες είναι αυτές, αν δηλαδή είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα ή κακουργηματικού – που θα αφορούν στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων – και προφανώς θα πάρει πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Παράλληλα όμως ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως «είναι θέση αρχής της παράταξής μας να γίνει προανακριτική επιτροπή με τον ακριβή τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει λειτουργία, όχι μόνο σύσταση προανακριτικής. Δεν λέει πουθενά το Σύνταγμα ότι επιλέγει ο ελεγχόμενος πώς θα ελεγχθεί». Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε τη αντίθεσή του στην μεθόδευση που διαβλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται πάντως κανείς, το περιεχόμενο της πρότασης που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια. Με βασικό κριτήριο το αν θα ζητήσει προανακριτική για πλημμέλημα ή για κακούργημα.

Με ενδιαφέρον φυσικά αναμένονται και οι χειρισμοί που θα γίνουν από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αποτίμηση των στοιχείων της δικογραφίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και της Νέας Αριστεράς, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση της πεποίθησης συνολικά της αντιπολίτευσης για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδίως από την στιγμή που θα θελήσουν να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις για την φύση των αδικημάτων που προκύπτουν.

news247.gr