
Ο Πρωθυπουργός, στοχεύοντας και στα κεντρογενή ακροατήρια, άρχισε να παρουσιάζει το σχέδιο της αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας
Η μονιμότητα στο Δημόσιο λειτουργεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικό σημείο της απόπειρας επαναφοράς της ΝΔ σε μεταρρυθμιστική τροχιά – αυτήν που είχε εγκαταλείψει το προηγούμενο διάστημα. Λειτουργεί παράλληλα ως κεντρικό σύνθημα της επιχείρησης επανασύνδεσής του με κεντρογενή ακροατήρια που με βάση τις δημοσκοπήσεις του γύρισαν την πλάτη.
Η αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κλειδώνει ως το μεγάλο επίδικο στη διαδικασία που θα εκκινήσει στο τέλος του έτους, όπως επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις προθέσεων του Πρωθυπουργού και όπως έγραψαν προχθές «ΤΑ ΝΕΑ», δημοσιεύοντας και τα υπόλοιπα μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξει η ΝΔ αλλά και την επιδίωξη της (μέσω αναθεώρησης του άρθρου 103) να δοθεί δυνατότητα επιλογής προϊσταμένων και διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα. «Η ΝΔ θα προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος» είπε χθες ο Μητσοτάκης (Σκάι 100,3) και προέταξε το επιχείρημα ότι «η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας».
Με το σκεπτικό του, έχει ξεπεραστεί η εποχή της «πλατείας Κλαυθμώνος», δηλαδή το «να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μιας κυβέρνησης». Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επιδίωξη της ΝΔ για συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης θα συνοδευτεί και από πρόταση για τροποποίηση των διατάξεων περί μονιμότητας στον δημόσιο τομέα: για όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους, αλλά με όρους και προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της μονιμότητας με την αξιολόγηση. Αλλο τα Πειθαρχικά, άλλο μια «δομική, επίμονη» ανεπάρκεια του υπαλλήλου.
Χαρακτηριστική η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «δεν λέμε να έχεις μια αρνητική αξιολόγηση» – και να απομακρύνεσαι από την υπηρεσία, όπως εννοούσε –, αλλά εδώ έχουμε κάποιους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι συστηματικά αρνούνται να δουλέψουν».
Ελένη Ευαγγελοδήμου (Τα ΝΕΑ)