Απώλειες χιλιάδων ευρώ μετρά το Πήλιο μετά το καιρικό φαινόμενο Daniel που έπληξε την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν την αιτία να ακυρωθούν αγοραπωλησίες ακινήτων που είχαν δρομολογηθεί και έκτοτε το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Μόνο από ένα κτηματομεσιτικό γραφείο στον νομό, ακυρώθηκαν αγοραπωλησίες ακινήτων στο Πήλιο της τάξης άνω του μισού εκατ. ευρώ! Πρόκειται για αγορές εξοχικών, με τις συμφωνίες να βρίσκονται στο τελικό στάδιο και να ακυρώνονται μετά τις πλημμύρες.

«Ο κόσμος φοβήθηκε. Κάποιοι από τους υποψήφιους αγοραστές βίωσαν την καταστροφή γιατί έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή. Είχαν σκοπό να αγοράσουν εξοχικά, αλλά όπως αναφέρουν θα επιλέξουν να επενδύσουν σε άλλη περιοχή για την αγορά ακινήτου», σημειώνει η υπεύθυνη του κτηματομεσιτικού γραφείου New Age, κ. Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου. «Θα επιλέξουν όπως μας είπαν Πελοπόννησο, Πιερία, Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου για τα συμβόλαια αγορών που «χάθηκαν» μέσα στα λασπόνερα των πλημμυρών.

Σύμφωνα με την ίδια ακόμη και σήμερα, οπότε και το Πήλιο έχει επιστρέψει σχεδόν στην πλήρη κανονικότητα, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. «Το Πήλιο ήταν πάντα ένας αγαπημένος προορισμός, με φανατικούς επισκέπτες, που έρχονται ξανά και ξανά και σε μεγαλύτερες ηλικίες αποφασίζουν να αγοράσουν εξοχικά. Δυστυχώς οι εικόνες από τις πλημμύρες που έκαναν τον γύρο του κόσμου αποτέλεσαν σοβαρή δυσφήμιση», αναφέρει η ίδια.

Όπως επισημαίνει το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται ένα μικρό ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στο Πήλιο κυρίως από ξένους. «Βεβαίως υπάρχει το αγκάθι των υψηλών τιμών στις οποίες διατίθενται ακίνητα και αυτό συμβαίνει γιατί τα καλά ακίνητα στην αγορά δεν είναι πολλά», σημειώνει.

Αντίβαρο σε αυτό το κλίμα στην κτηματαγορά στην περιοχή του Πηλίου, είναι το γεγονός ότι όσοι έχουν πρόθεση να επενδύσουν το κάνουν ακόμη κι αν πρόκειται για υψηλά κόστη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους με ισχυρή οικονομική επιφάνεια. Πρόκειται για υποψηφίους αγοραστές που δεν θα διστάσουν να πληρώσουν ακόμη και 500.000 ευρώ για μία εξοχική κατοικία υπό την προϋπόθεση να πληροί πλήρως τις προδιαγραφές που θέτουν. Δηλαδή δεν έχουμε πλέον ενδιαφέρον για αγορές της τάξης των 100.000 και 150.000 ευρώ αλλά για ποσά ακόμη και τετραπλάσια», αναφέρει η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου.

Η ίδια εκτιμά ότι μόλις ανακάμψει πλήρως η περιοχή από πλευράς υποδομών και ο επισκέπτης δει ότι το Πήλιο επέστρεψε, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα τονωθεί και πάλι.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)