Με 141 ψήφους υπέρ και 159 ψήφους κατά απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας σχετικά με την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών.
Η μία επιπλέον ψήφος, που προστέθηκε σε αυτές των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά.
Η τριήμερη συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές. Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε επίσης το πρωί σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11μμ. Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τασούλας παρατήρησε επίσης, ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκησε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν δόθηκε καμία εντολή συγκάλυψης»
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως «κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου». Διεμήνυσε ότι δεν θα συγκυβερνήσει με κανένα παράκεντρο του τόπου.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε, κοιτώντας τους επιζήσαντες και τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, πως δεν δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός προς την αντιπολίτευση σχετικά με την στάση που έχει κρατήσει εδώ και έναν χρόνο για το εν λόγω ζήτημα, αναφέροντας: «Υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που διακίνησε ο κ. Βελόπουλος».
Τέλος, κάλεσε τα κόμματα αν θέλουν να συσταθεί προκαταρκτική να τεκμηριώσουν το αδίκημα, προκειμένου να γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Σ. Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Κ. Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη
Τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό Μεταφορών και βουλευτή τη ΝΔ Κ. Καραμανλή, ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας των επικεφαλής των κομμάτων, στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας.
Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε ωστόσο την ομιλία του, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις γιατί παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι υπουργοί του (σσ: Μπρατάκος-Παπασταύρου).«Δεν τα κατάφεραν, στράβωσε κάτι, ή δεν γνωρίζατε για τη συνάντηση; Γνωρίζατε κ. Μητσοτάκη τι έκαναν οι υπουργοί σας ή δεν γνωρίζατε; Είστε συνένοχος ή επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη;» ρώτησε απαιτώντας απαντήσεις.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως η κυβέρνηση άρχισε να φυλλορροεί πριν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και εκτίμησε πως οι παραιτήσεις των δύο κορυφαίων υπουργών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί η κοινωνία με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών.
Ν. Ανδρουλάκης: Αρνούμαστε να δεχτούμε το συνεχές μοτίβο διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας της Νέας Δημοκρατίας
«Είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν μια κουρδισμένη μηχανή συγκάλυψης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις, την υπόθεση Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και την παραίτηση Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου.
«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναρωτήθηκε «ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης».
naftemporiki.gr